Sarkozy trekt steun voor Blair als EU-voorzitter in

De Franse president Sarkozy voert geen campagne meer voor Tony Blair als voorzitter van de Europese Unie. Hij vindt het „te vroeg om te zeggen” of Blair een goede kandidaat is, zegt hij vandaag in een interview met de Franse krant Le Figaro. „Het blijft een probleem dat het Groot-Brittannië niet aan de euro meedoet”.

Sarkozy uit voor het eerst dergelijke bedenkingen tegen de Britse ex-premier, die hij zelf twee jaar geleden als eerste naar voren schoof als eerste Europees president. Daarmee komt de schijnwerper nog wat op meer op premier Balkenende, die geldt als mogelijk alternatief.

De nieuwe functie van vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders ontstaat wanneer alle lidstaten het Verdrag van Lissabon hebben goedgekeurd. Na de Ierse goedkeuring deze maand is het wachten alleen nog op ratificatie door de Tsjechische president Klaus.

Zonder Franse steun lijkt Blair, voor wie de Britse en Italiaanse regeringen campagne voeren, kansloos. Al eerder meldde het Elysée dat met Berlijn wordt overlegd over de invulling van de nieuwe Europese topbanen. Sarkozy’s streven een as Parijs-Londen op te bouwen is al maanden geleden stilgevallen. Balkenende wordt in Parijs genoemd als de kandidaat van bondskanselier Merkel. Zij zou een consensusgerichte Europese voorzitter uit een klein land willen.

Sarkozy zegt persoonlijk nog steeds voorstander te zijn van een president die een sterk Europa kan belichamen. Maar voor het eerst zette hij nu de argumenten uiteen van een stroming onder Europese leiders, die meer heil ziet in “een president die het zoeken naar consensus vergemakkelijkt en het werk organiseert”. Parijs en Den Haag onderhouden sinds het aantreden van Sarkozy nauwere betrekkingen dan sinds jaren het geval was.

Meer over de kansen van Blair, Balkenende en anderen op nrc.nl/europablog