Sarkozy bekritiseert Amerikaanse justitie

Parijs. De Franse president Sarkozy heeft de Amerikaanse justitie bekritiseerd naar aanleiding van de arrestatie van filmregisseur Roman Polanski. Sarkozy verklaarde dat de stappen van Amerikaanse autoriteiten tegen Polanski, 32 jaar na het vermeende seksuele misdrijf van Polanski, niet duidden op een ”goed beleid van justitie”. Dit staat in een interview dat vandaag in de krant Le Figaro verschijnt. De Amerikaanse justitie zoekt de Frans-Poolse filmmaker als verdachte van verkrachting van een dertienjarige meisje in 1977. Eind vorige maand werd hij in Zwitserland gearresteerd. Tegelijkertijd nam Sarkozy in het interview afstand van zijn minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand. Deze schreef de jacht op Polanski toe aan ”een zeker Amerika dat angst wekt” en gaf later toe in het verleden aan sekstoerisme te hebben gedaan.