Rugklachten als inspiratiebron voor strategie

Turner Jeffrey Wammes liet gisteravond op de WK de meerkampfinale schieten om zijn medaillekansen in de sprongfinale van zondag niet te verspelen.

Mooie prestatie van Jeffrey Wammes, die elfde plaats afgelopen dinsdag op de meerkamp bij de wereldkampioenschappen turnen in Londen. En een klassering met perspectief op een plaats bij de beste tien in de finale, die gisteravond werd gehouden. Dat zou nieuw zijn, een Nederlandse turner in de toptien. Maar aan geschiedschrijving had Wammes gisteren geen boodschap. Kort voor de meerkampfinale trok hij zich terug wegens rugklachten. Maar vooral uit strategische overwegingen.

Wammes simuleerde geen rugpijn, maar hij gaf toe dat zijn afmelding mede was ingegeven door zijn plaatsing voor de toestelfinale sprong op zondag. Een eervolle klassering op de meerkamp zou mooi zijn geweest, maar Wammes wil meer. Hij dicht zich op sprong medaillekansen toe. En die zouden ernstig verstoord kunnen worden als Wammes gisteravond de zware meerkamp had geturnd. In één avond op zes toestellen turnen is zwaar, zeker met opspelende rugklachten.

Een medaille betekent veel voor Wammes, zeker op een wereldkampioenschap, waar hij nooit een medaille heeft gewonnen. Wel twee keer op een Europees kampioenschap, brons in 2005 en 2007. En op sprong heeft hij als leider van het wereldbekerklassement een kans, ook al bleek dinsdag tijdens de kwalificatiewedstrijd dat de concurrentie groot is. Wammes en zijn trainer Bram van Bokhoven wensten die kansen niet te verspelen met een risico op een blessure in de meerkampfinale. De twee extra dagen training heeft Wammes hard nodig om zondag fit te zijn voor de sprongfinale.

De afzegging van Wammes staat echter niet op zich, maar past in zijn gemankeerde voorbereiding op de WK. Het begon deze zomer met zijn afwijzing voor de Defensie Topsportselectie. In zijn opleidingsperiode bleek Wammes volgens de leiding van de marechaussee, waar hij geplaatst zou worden, niet te passen in de structuur van het leger. Hij zou vooral moeite hebben met het naleven van strikte regels. Wammes zelf spreekt van een reeks misverstanden met de leiding. Na twee maanden besloot Defensie hem niet toe te laten tot de Topsportselectie.

Dat betekent vooral een financiële tegenvaller voor de turner, die nu moet terugvallen op zijn inkomsten als A-sporter van sportkoepel NOC*NSF. Die status is goed voor een maandelijkse bijdrage van ongeveer 1.000 euro, de helft van het salaris dat hem de komende vier jaar bij defensie zou zijn gegarandeerd.

De militaire opleiding is volgens trainer Van Bokhoven ook van invloed geweest op de WK-voorbereiding, omdat de turner twee maanden nauwelijks heeft kunnen trainen. In mei en juni moest Wammes op oefening en stond hij hooguit eenmaal per week in de zaal. Effecten blijven dan niet uit in een sport waarin het om details gaat.

De tweede tegenvaller betrof de griep die Wammes kort voor de WK opliep. Hij reisde om die reden een dag later dan de ploeg naar Londen. Wammes denkt de griep te hebben opgelopen bij de wereldbekerwedstrijd in Qatar, wegens het grote verschil in temperatuur binnen en buiten de hal. Hij lag vier dagen op bed. Voor zijn vertrek naar Londen heeft Wammes, op voorspraak van bondsarts Liesbeth Lim, zich in het AMC in Amsterdam laten onderzoeken op de Mexicaanse griep om besmetting van teamleden uit te sluiten.

De wereldtitel op de meerkamp, waarvoor zich opvallend genoeg geen Chinees had geplaatst, werd met grote overmacht gewonnen door de Japanner Kohei Uchimura, de nummer twee van de Spelen in Peking. Hij had ruim twee punten meer dan het Britse talent Daniel Keatings, die tot vreugde van het publiek zilver won. Het brons was voor de Rus Yuri Ryazanov.

    • Henk Stouwdam