Regering Karzai rekent op tweede ronde

Bijna twee maanden na de omstreden presidentsverkiezingen in Afghanistan rekent de regering-Karzai erop dat een tweede ronde nodig is. De Afghaanse ambassadeur in Washington noemde het gisteren „waarschijnlijk” dat de kiezers nog een keer naar de stembus moeten.

Het onderzoek naar de grootscheepse stembusfraude op 20 augustus is vrijwel voltooid. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is nu al duidelijk dat president Karzai niet 54,6 procent van de stemmen heeft, zoals de voorlopige uitslag luidde, maar slechts 47 procent. De Afghaanse Grondwet bepaalt dat een tweede ronde nodig is als geen van de kandidaten meer dan 50 procent haalt.

De klachtencommissie zal dezer dagen het resultaat bekendmaken van haar onderzoek. De commissie heeft de uitslagen tegen het licht gehouden van stembureaus met een onwaarschijnlijke uitslag: een opkomst van 100 procent of 95 procent of meer van de stemmen voor één kandidaat.

In verband met het begin van de winter in november zal een tweede ronde snel gehouden moeten worden. Stembiljetten hiervoor zouden al zijn gedrukt in Londen en overgebracht naar de missie van de VN in Kabul. In een tweede ronde komt Karzai tegenover zijn oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah te staan.

Het zal in veel opzichten moeilijk zijn binnen enkele weken een tweede ronde te organiseren. Niet alleen dreigt opnieuw het probleem van fraude, ook zijn er grote veiligheidsrisico’s. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Spanta kan Afghanistan zich een tweede ronde eigenlijk niet veroorloven.

De Amerikaanse president Obama heeft deze maand vijf bijeenkomsten gehouden over de aanbevelingen van de bevelhebber van de internationale troepen in Afghanistan, generaal McChrystal. Die heeft onder meer gevraagd om 40.000 extra militairen.