Rebellen slaan nu ook in oosten van Pakistan toe

Met een reeks aanslagen op politiebureaus in de oostelijke stad Lahore, hebben opstandelingen in Pakistan gisteren laten zien dat zij ook in dat deel van het land hard kunnen toeslaan. Er vielen ten minste veertig doden bij deze aanvallen en aanslagen in Peshawar en Kohat in het noordwesten, waar doorgaans het meeste geweld plaatsvindt.

Volgens berichten in de Pakistaanse media hebben de Talibaan de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Lahore, dichtbij de grens met India, is de tweede stad van het land waar het culturele leven is geconcentreerd. Gistermorgen wilde een gewapende man een zelfmoordaanslag plegen bij het regionale kantoor van de federale recherche, maar hij werd neergeschoten voordat hij zichzelf kon opblazen. Drie of vier mannen belaagden daarna een politieschool. Er brak een hevig vuurgevecht uit, waarin zij anderhalf uur stand wisten stand te houden. Hetzelfde gebouw was in maart 2008 doelwit van een zelfmoordaanslag met een vrachtwagen vol explosieven, waarbij 24 mensen omkwamen. Een derde groep klom over de muur van een opleidingscentrum voor speciale politie-eenheden, vlakbij de luchthaven.

Alle overheidsgebouwen in de stad werden de rest van de dag gesloten, en op straat was het ongewoon rustig. Minister van Binnenlandse Zaken Malik zei dat „de vijand een guerrillaoorlog is begonnen”. Ook vorige week vond een reeks aanslagen op leger en politie plaats. De meest gewaagde was een aanval, zaterdag, op het hoofdkwartier van het Pakistaanse leger in de garnizoensstad Rawalpindi. De Pakistaanse regering liet daarna weten dat een langverwacht grondoffensief in Zuid-Waziristan, bij de grens met Afghanistan, nu eindelijk ophanden was.

De Amerikaanse president Barack Obama ondertekende gisteren een wet voor een niet-militair hulpprogramma aan Pakistan ter waarde van 7,5 miljard dollar voor de komende vijf jaar. (Reuters, AP, BBC)