Protesten in de townships

(Foto Jerome Delay/AP) A Johannesburg Metro police officer shoots at a pleading man in the Diepsloot township, 30 km north of Johannesburg, South Africa, Thursday Oct. 15, 2009. Some hundreds of demonstrators protesting against poor service delivery and lack of housing set up barricades in the township. (AP Photo/Jerome Delay)
(Foto Jerome Delay/AP) A Johannesburg Metro police officer shoots at a pleading man in the Diepsloot township, 30 km north of Johannesburg, South Africa, Thursday Oct. 15, 2009. Some hundreds of demonstrators protesting against poor service delivery and lack of housing set up barricades in the township. (AP Photo/Jerome Delay) AP

Een politieagent schiet met een rubberen kogel op een vluchtende man in het township Diepsloot, dertig kilometer ten noorden van Johannesburg. Gisteren protesteerden honderden Zuid-Afrikanen tegen de slechte levensomstandigheden waarin ze in hun ogen verkeren.

Negentien personen raakten gewond door rubberen politiekogels. Verder werden meer dan honderdvijftig mensen gearresteerd tijdens protesten die plaatsvonden in ten minste vijf verschillende steden in het oosten van Zuid-Afrika.

De bewoners van Sakhile, een township nabij de stad Standerton, beschuldigen de burgemeester en het gemeentebestuur van corruptie en eisten hun vertrek. De bewoners zijn ontevreden over de slecht onderhouden sportvelden, zandwegen en hutten.

Negentien jaar na het einde van de apartheid hebben veel Zuid-Afrikanen het gevoel dat ze niet mee hebben geprofiteerd van de economische groei van het laatste decennium.