Onverwacht verlies Nokia

Nokia, de grootste mobieltjesmaker ter wereld, heeft in het derde kwartaal onverwacht een verlies geleden van 559 miljoen euro, als gevolg van een grote afboeking op de netwerktak van het bedrijf. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was de winst nog 1,1 miljard euro. De omzet daalde met 20 procent tot 9,8 miljard euro, mede als gevolg van een tekort aan onderdelen. Op de beurs van Helsinki daalde het aandeel Nokia gisteren met 11 procent in een reactie op de cijfers.

Nokia maakte gisteren bekend 908 miljoen euro af te boeken op het onderdeel dat telecomnetwerken aanlegt. Dit is een gezamenlijk bedrijf met het Duitse Siemens. In 2007 voegden Nokia en Siemens hun netwerkbedrijven samen omdat het toen ook al slecht ging met deze sector. Nokia heeft nu vastgesteld dat het de investeringen in het gezamenlijke bedrijf niet meer zal terugverdienen.

Voor de verkoop van mobieltjes rekent Nokia dit jaar op een daling van de afzet met 7 procent. Eerder ging het bedrijf nog uit van 10 procent daling. Nokia wist afgelopen kwartaal zijn marktaandeel constant te houden op 38 procent. Daarmee is het concern wereldmarktleider. (Reuters, AP)