Onbehandelbaar of niet? Het OM zet door

politieman1Verdachten van zware misdrijven weigeren vaker psychiatrisch onderzoek. Uit angst voor tbs, dat steeds meer op levenslang gaat lijken. Justitie zet echter door. Het geval Robby E.

Bijna de helft van de verdachten die van de rechter psychiatrisch moet worden onderzocht, werkt daaraan niet mee, bleek begin dit jaar uit een steekproef van het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische onderzoekskliniek van het ministerie van Justitie. Hun advocaten raden  hen dat af in de hoop dat hun cliënten geen tbs opgelegd krijgen. Het verloop van een tbs-maatregel is, vinden zij, te onvoorspelbaar geworden. Het Openbaar Ministerie maakt zich juist zorgen over die ontwikkeling, omdat onbehandelde stoornissen zouden leiden tot hogere recidive. Bekijk hier een tv-uitzending van Netwerk hierover.

Ook in het geval van de 36-jarige Robby E. wil het openbaar ministerie nadrukkelijk de mogelijkheid openhouden dat hij alsnog tbs krijgt. E. wordt verdacht van een gruwelijke roofmoord en twee pogingen tot moord. In juni 2008 zou hij in Utrecht de keel hebben doorgesneden van de toen 27-jarige Edwina in het bijzijn van haar zoontje van 3. Hij wilde geld van haar en kreeg dat niet. Ook haar schoonmoeder en een vriend van haar probeerde hij te vermoorden, zo legde de officier hem ten laste.  Robby E. is zeven weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers kwamen daar tot de conclusie dat tbs geen zin heeft. Robby E. is onbehandelbaar. De rechtbank legde hem daarna een levenslange gevangenisstraf op. Lees hier het vonnis. Daarbij woog mee dat E. al eerder veroordeeld is voor een roofmoord, op een 72-jarige, vrouw in 1999.

Maar het OM wil in deze zaak niet zomaar afgaan op de conclusies van de eigen onderzoekskliniek. In hoger beroep heeft de advocaat-generaal een second opinion gevraagd aan andere forensisch psychologen. En daaruit blijkt juist dat behandeling van E. binnen een ter beschikking stelling mogelijk wel zin heeft. Het Hof heeft nu geoordeeld dat de onderzoekers van het Pieter Baan Centrum E. niet opnieuw zeven weken hoeven te observeren. Ze moeten schriftelijk reageren op de bevindingen in de contra-expertise. Daarna zal het hof tot een oordeel komen.
Voor Robby E. pakt de kritische houding van justitie ten opzichte van de eigen onderzoekskliniek mogelijk gunstig uit. Tbs kan eindig zijn, levenslang is dat vrijwel nooit.

Lees hier een eerdere posting over levenslang. En hier een commentaar.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Merel Thie