NRCBOEKEN.NL

Herta Müller AFP/David Gannon Romanian-born German author Herta Mueller addresses a press conference in Berlin on October 8, 2009. The Swedish Academy announced Mueller had won the 2009 Nobel Literature Prize for her work "with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed". Mueller was born on August 17, 1953 in western Romania to parents of the German-speaking minority. AFP PHOTO / DAVID GANNON AFP

Herman Brusselmans verhuist deels naar Knokke

De Vlaamse schrijver Herman Brusselmans gaat een paar dagen in de week ook in Knokke wonen, waar hij een tweede optrekje vond, zo meldt Het Nieuwsblad. Veelschrijver Brusselmans (52) staat bekend als gewoontedier en is bijzonder gehecht aan zijn woonplaats Gent, die hij fictionaliseert in zijn boeken. „Ik ga niet permanent in Knokke wonen. Ik wil er enkele dagen per week vertoeven en er me echt helemaal terugtrekken. Ik sukkel met een lage bloeddruk en daarom zou het goed zijn om mijn zinnen wat te verzetten.”

Brusselmans kondigt opnieuw aan dat hij volgend jaar geen boek op de markt brengt. „Ik ben gestopt met schrijven aan De boot naar Zwitserland want het wil maar niet vlotten. Ik heb toen maar besloten om in heel 2010 geen boek meer te schrijven. Ik beperk me de komende tijd tot de zaken waar ik mijn boterham mee verdien, mijn columns bijvoorbeeld.” (DL)

Vargas Llosa schrijft roman over Congo van Leopold II

De Peruaanse auteur Mario Vargas Llosa heeft aan AFP meer details gegeven over zijn nieuwe, ambitieuze roman over Roger Casement en de wreedheden in het Congo van de Belgische koning Leopold II. De 73-jarige Vargas Llosa liet in Madrid verstaan dat hij al twee jaar aan het boek over Casement werkt. Het moet in 2010 of 2011 verschijnen onder de titel El Sueño del Celta (‘De droom van de Kelt’). Casement was een Ierse nationalist, Britse diplomaat en fervent voorvechter van mensenrechten en slavenbevrijding in het kroondomein van Leopold II. Daar heerste op de rubberplantages een bijzonder streng arbeidsregime. Tussen de 2 en 15 miljoen arbeiders lieten er het leven door uitputting, ziektes of na represailles van de opzichters. Het afhakken van handen was een vaak toegepaste straf. Vargas Llosa zei ‘gefascineerd te zijn door het zo gevarieerde en avontuurlijke leven van Casement’. De schrijver heeft er werkbezoeken opzitten naar Congo, en naar Noord-Ierland, om te proeven van ‘de sfeer, het landschap,de samenleving’.

Vargas Llosa leerde Casement kennen in een biografie van de Pools-Engelse schrijver Joseph Conrad, die in zijn Heart of Darkness zijn eigen verschrikkelijke Congo-ervaringen in dienst van de Belgische koning lapidair samenvatte onder de bekende woorden ‘the horror, the horror’. Conrad raakte bevriend met Casement, die als Britse consul in het vroeg 20ste- eeuwse Congo fel van leer trok tegen de misstanden en met zijn verslagen een internationale protestbeweging op gang bracht.

Als gevolg daarvan werd Congo, vanaf 1885 persoonlijk bezit van de Belgische koning, in 1909 een Belgische kolonie. Onder het Belgisch koloniaal bestuur verbeterde de situatie geleidelijk. Congo werd in 1960 onafhankelijk. (HC)

Françoise Sagan beleeft revival in Frankrijk

In Frankrijk neemt de belangstelling voor de schrijfster Françoise Sagan (1935-2004) tegenwoordig weer toe. Deze week bracht uitgeverij Stock met drie heruitgaven uit van boeken die in de vergetelheid waren geraakt.

De opmerkelijkste uitgave is Toxique, het dagboek dat de schrijfster bijhield tijdens een ontwenningskuur in 1957. In dat jaar ging de aan snelle bolides verslaafde Sagan over de kop toen ze blootsvoets haar Maserati bestuurde. Zesendertig uur zweefde ze tussen leven en dood en kreeg zelfs het Heilig Oliesel toegediend. Om de pijn van haar verwondingen te bestrijden, moest ze een tijdlang palfium gebruiken. Aan dit middel raakte ze ten slotte verslaafd

Het geschrift van amper 100 pagina’s werd oorspronkelijk op discrete wijze gepubliceerd door uitgeverij Julliard. Het ging vergezeld van illustraties van Bernard Buffet. Nu verschijnt het in een oplage van 37.000.

Ook twee romans, Des bleus à l’âme et Des yeux de soie, die bij Flammarion aan het begin van de jaren zeventig waren verschenen, krijgen een herdruk.

OP DE SITE

Buchmesse, China-romans, Reve-brieven, Benali

Boekenredacteur Maartje Somers blogt over de Buchmesse in Frankfurt: debatten, plannen van uitgevers trends, nieuwe e-readers en vooks.

Plus een lijstje van 11 romans en verhalen over Schwerpunkt China.

Brieven van Gerard Reve aan fotografe Edith Visser worden gepubliceerd.

Lees de columns die Abdelkader Benali schreef bij zijn onderzoek voor het deze week gepubliceerde De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen.

M.m.v. Leonhard de Paepe, Hans Cottyn, Dirk Leyman en Bernard Hulsman

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Bernard Hulsman
    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn