Modern kijken leidt nog tot problemen

Wanneer u naar televisieprogramma’s kijkt op het tijdstip dat ze worden uitgezonden, dan hoort u volgens recent onderzoek tot de ruime meerderheid van de mediaconsumenten, maar bent u wel een beetje ouderwets.

Er zijn drie mogelijkheden om de keuzevrijheid te verhogen, alle drie helaas niet zonder problemen. De eerste is kijken via een harde schijf met een zogeheten live memory-functie. Ik heb er twee, een analoge met drie uur geheugen en mogelijkheid om tussentijds van kanaal te wisselen en een digitale, ingebouwd in de settopbox van UPC, die een half uur minder kan onthouden en alles vergeet, wanneer je naar een andere zender overstapt. Ook lijdt deze schijf aan acute amnesie, wanneer de kabelexploitant onaangekondigd een update verzendt. Groot voordeel van beide: je hoeft nooit meer reclame te zien.

De tweede manier gaat verder terug en lijkt ideaal. Abonnees met een Royaal Pakket van UPC beschikken over Video On Demand (VOD), een service die tegen betaling films en series beschikbaar stelt, maar ook programma’s die de Publieke Omroep de laatste tien dagen uitzond zonder extra kosten op elk willekeurig moment te voorschijn kan halen. Je kunt er echter niet op rekenen. Sommige programma’s komen er nooit op, andere laat of met een verkeerde aflevering. Daar zit weinig logica in. Ook leidt het oproepen met regelmaat tot vastlopers, en moet je de stekker uit het stopcontact trekken voor een harde reset.

UPC en RTL beloofden deze maand te zullen starten met de toevoeging van alle RTL-programma’s, dus dat wacht ik rustig af.

De derde, meest populaire optie is programma’s terugkijken op je computer. De site Uitzendinggemist.nl van de Publieke Omroep is vrij volledig, maar het duurt even voordat een programma erop staat. De vormgeving en beeldkwaliteit zijn echter matig, om het voorzichtig uit te drukken.

RTLgemist.nl is in dat opzicht superieur: volledig beeld in topkwaliteit en vrijwel direct na afloop van de televisie-uitzending beschikbaar.

Het nadeel heeft te maken met deze technische voorsprong. Juist mijn favoriete RTL-programma’s (Gooische Vrouwen, Expeditie Robinson) worden ook door Vlaamse zenders vertoond. Om te zorgen dat Belgen niet vroegtijdig kijken naar RTLgemist, is een restrictie ingebouwd, die DRM (Digital Rights Management) heet. Vereist is de laatste versie van Windows Media Player, die kan nagaan of uw computer wel in Nederland staat. Een pop-upvenster hoort die laatste versie aan te bieden, als u die nog niet heeft. Bij mij werkt het niet, zelfs na handmatig downloaden van de nieuwste editie. En als u een Apple heeft, gaat het per definitie mis.

Kijk ook op nrc.nl/mediablog

    • Hans Beerekamp