Militie Nigerdelta wil geweld hervatten

Een drie maanden durend bestand van de belangrijkste militie in de Nigerdelta is afgelopen nacht geëindigd. De militie heeft nieuwe aanslagen op de grote Nigeriaanse olie-industrie aangekondigd. De vraag is echter hoe sterk de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND) nog is nadat duizenden militanten onder wie enkele kopstukken de afgelopen weken gebruik hebben gemaakt van een amnestieaanbod van de regering.

MEND kondigde 15 juli een zestig dagen durend staakt-het-vuren af om met de regering te onderhandelen. MEND zegt sinds 2006 te strijden voor betere leefomstandigheden voor de gemarginaliseerde inwoners van de Nigerdelta. In september verlengde MEND het bestand met een maand. Afgelopen nacht om middernacht liep het af. Van gesprekken met de regering is uiteindelijk weinig terechtgekomen.

MEND claimt dat het plaatsvervangers heeft aangewezen voor de groepsleiders die gebruik hebben gemaakt van het amnestieaanbod. Kopstukken Government Tompolo, Ateke Tom en Farah Dagogo hebben de wapens neergelegd. Volgens de regering hebben in totaal 15.000 militanten gebruikgemaakt van het zestig dagen durende aanbod, dat 4 oktober afliep.

Volgens president Yar’Adua heeft de amnestie „vrede” in de Nigerdelta gebracht. Het aanbod van de afgelopen maanden was de meest omvangrijke, niet-militaire inspanning om rust te brengen in de delta sinds Yar’Adua in mei 2007 president werd. De Nigeriaanse olieproductie groeide in september tot 1,87 miljoen vaten per dag, vergeleken met 1,74 miljoen per dag in augustus. Nigeria produceert als gevolg van de acties van MEND structureel veel minder olie dan het in principe kan.

Waarnemers menen dat onverwacht veel militanten het aanbod hebben aangegrepen, maar wijzen er ook op dat de voedingsbodem van het geweld – de marginalisering van de deltabewoners – nog niet is verdwenen. (Reuters, AP)