Media hekelen gedrag Maradona

De seksueel getinte beledigingen van bondscoach Diego Maradona richting journalisten na de benauwde kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika zijn in Argentinië zeer slecht gevallen. „Een haatzuchtige uitbarsting. Deze provocatieve en schaamteloze obsceniteiten zullen de hele wereld over gaan. Een schande voor het land”, fulmineerde de Argentijnse krant La Nacion na de late zege woensdagavond in Montevideo tegen Uruguay (0-1).

Maradona rekende na de wedstrijd tijdens de persconferentie op onnavolgbare wijze af met zijn criticasters, die hem tijdens het moeizaam verlopen WK-kwalificatietoernooi de afgelopen maanden hard hadden aangepakt. Hij maakte eerst nog zijn excuses tegen alle aanwezige vrouwen in de zaal voordat hij met staalharde ogen zei: „Jullie kunnen eraan zuigen en eraan blijven zuigen!”. De NOS-televisie vertaalde deze zin, die de voormalige voetbalkoning nog eens letterlijk herhaalde, beschaafd in „jullie kunnen de klere krijgen”.

Eerder op de hete avond in Montevideo had Maradona zichzelf in het kruis gepakt voordat hij nog een paar opruiende gebaren naar een tv-camera had gemaakt. „In de nacht dat hij zijn doel bereikte, gooide hij zijn agressie eruit in plaats van het moment te koesteren”, betoogde de grootste krant van Argentinië, Clarin.

Maradona baarde als bondscoach van Argentinië eerder opzien met een uitbundige omhelzing van één van zijn spelers na een belangrijk doelpunt en met een indrukwekkende ‘buikschuiver’ na de late winst zaterdagavond op Peru (2-1).

‘Pluisje’ bespreekt komende maand met de Argentijnse voetbalbond of hij met de nationale ploeg daadwerkelijk naar het WK in Zuid-Afrika zal of mag gaan. Volgens waarnemers heeft Maradona met zijn verbale oprisping zichzelf buitenspel gezet.

Het Argentijnse volk schijnt El Diego ook wel enigszins zat te zijn. In een peiling van La Nacion koos 79 procent van de lezers voor ontslag op staande voet voor de bondscoach. (ANP)