Libië laat 88 'berouwvolle' moslimmilitanten vrij

Libië heeft 88 moslimmilitanten vrijgelaten nadat zij in de gevangenis hadden deelgenomen aan een ‘de-radicaliseringsprogramma’. Dat heeft een door de Libische regering gefinancierde mensenrechtengroepering gisteren bekendgemaakt.

Onder de 88 militanten die zeggen berouw te hebben, zijn 45 leden van de Libische Islamitische Strijdgroep, die is beschuldigd van plannen om met geweld de Libische leider Moammar Gaddafi te onttronen. De Libische Islamitische Strijdgroep is in verband gebracht met Al-Qaeda, maar volgens Libische functionarissen heeft de beweging zelf zo’n connectie ontkend.

De vrijlating gisteren vormt de meest recente poging van een Arabische overheid om de dreiging van extremistische bewegingen te neutraliseren door behalve geweld ook rehabilitatieprogramma’s te gebruiken. Vergelijkbare programma’s zijn opgezet in landen als Saoedi-Arabië en Egypte.

Een van de vrijgelaten leden van de Libische Islamitische Strijdgroep zei gisteren dat hij in de gevangenis de-radicaliseringsprogramma van drie jaar heeft doorlopen. Zo’n programma kan bestaan uit cursussen ‘juiste’ islam, en sociale en educatieve begeleiding. De vrijgelaten militant zei gisteren dat hij en zijn collega’s het gebruik van geweld hebben afgezworen, en dat hen banen en huisvesting in het vooruitzicht zijn gesteld.

Het rehabilitatieprogramma in Libië wordt geleid door Seif al-Islam, een van de zonen van Moammar Gaddafi. In totaal zouden het afgelopen jaar honderd militanten zijn gerehabiliteerd.

Behalve de leden van de Libische Islamitische Strijdgroep werden gisteren 43 leden van andere moslimgroeperingen vrijgelaten. Zij werden vrijgelaten uit de beruchte Abu Salim-gevangenis in Tripoli. De door Seif al-Islam geleide mensenrechtengroepering zinspeelde op sluiting van de gevangenis. Onduidelijk blijft wanneer de sluiting moet plaatsvinden. Een gevangenismedewerker zei dat 130 leden van de Libische Islamitische Strijdgroep nog vastzitten. (AP, BBC)