Laatste kans op redding voor DSB

Dirk Scheringa heeft gisteren tot laat in de avond met potentiële kopers onderhandeld op het kantoor van de Nederlandsche Bank in een ultieme poging om zijn DSB Bank te redden. Eerder die dag kreeg Scheringa van de rechter nog een etmaal de tijd om een koper voor DSB te vinden.

Als dit om 12.00 uur vanmiddag niet is gelukt, wordt de bank failliet verklaard. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald. Toen deze krant naar de drukker moest was de uitkomst van het overleg in Amsterdam nog onbekend.

De bewindvoerders van de bank hadden woensdag faillissement aangevraagd, omdat zij er in de drie dagen daarvoor niet in waren geslaagd een koper voor DSB te vinden. De rechter besloot dat DSB Bank onvoldoende gelegenheid heeft gehad om actief naar een koper te zoeken.

De aangehouden beslissing was een nieuwe tegenvaller voor De Nederlandsche Bank, die sinds afgelopen zondag aanstuurt op het faillissement van DSB Bank. Het verzoek tot uitstel van betaling werd in eerste instantie ook al door de rechter afgewezen. Pas nadat rekeninghouders op maandagochtend opnieuw miljoenen bij de bank hadden weggehaald, besloot de rechtbank alsnog de zogeheten noodregeling bij DSB in te stellen.

Scheringa vindt dat de bewindvoerders te gehaast en onzorgvuldig de mogelijkheden voor verkoop hebben bekeken, en daarbij de financiële risico’s van de bank te somber hebben ingeschat. Hij wil zelf aan geïnteresseerde partijen laten zien dat de risico’s beperkter zijn. Scheringa sprak gisteren van „een verstandige beslissing van de rechter” en zei „veel meer hoop dan zondag” te hebben dat zijn bank zal overleven.

Volgens een ingewijde heeft Scheringa buiten de bewindvoerders om „allerlei contacten” gelegd met geïnteresseerde kopers. Volgens de rechter is echter een overname door de vijf grote Nederlandse banken, die afgelopen weekeinde nog afketste, de enige kansrijke oplossing.

Meer over Bos en Wellink? Lees verder op pagina 12 en 13