Kunstwerkjes voor olympische toppers

Kunstwerkjes voor olympische toppers Vancouver, 16 okt. Niet eerder in de olympische geschiedenis waren de medailles zo zwaar als het eremetaal dat tijdens de aanstaande Winterspelen wordt uitgereikt. De gouden, zilveren en bronzen plakken, die volgend jaar februari in de Canadese stad Vancouver worden verdeeld, wegen ongeveer een halve kilo. Ook bijzonder: geen medaille van de in totaal 1.014 is gelijk aan een andere. De creaties, die aan werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí doen denken, worden vervaardigd op basis van door oorspronkelijke bewoners van Canada gemaakte kunst. De zwaardwalvis staat daarbij centraal. De medailles zijn ontworpen door de Canadese kunstenares Corrine Hunt. Foto AP The Olympic silver, gold and bronze medals, left to right, are displayed during an unveiling ceremony in Vancouver, British Columbia, on Thursday, Oct. 15, 2009. The ceremony was held to show off the medals that will be presented to athletes who win either a gold, silver or bronze medal at the Vancouver 2010 Olympics and Paralympics. (AP Photo/The Canadian Press, Jonathan Hayward) AP;Associated Press