knuffelautomatiek op festival de betovering

Je gooit er een euro in, Knuffelautomatiek van Noel Fischer en Marianne Burgers op het Twee Turven Hoog Festival in de Almeerse Schouwburg Foto NRC Handelsblad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Heb jij thuis nog een oude knuffel waarop je bent uitgekeken? Is het niet een goed idee om die in te ruilen voor een ander beest? In de herfstvakantie staat er op het Korte Voorhout in Den Haag een tent met daarin een ‘knuffelautomatiek’. Het werkt een beetje op dezelfde manier als wanneer je een kroket of frikadel uit de muur haalt. Je stopt een euro in de automatiek en kiest een nieuw vriendje uit.

Als je zelf knuffels komt brengen, krijg je een muntje en mag je gratis een knuffel trekken. Alle knuffels die niet worden geadopteerd, worden naar een weeshuis voor kinderen in Roemenië gestuurd. Vergeet niet om een knuffelpaspoort in te vullen. Daarin kun je schrijven van wie de oude knuffel is geweest en wat hij voor je heeft betekend.

De knuffelautomatiek hoort bij het festival De Betovering. In tien dagen worden in Den Haag, Leidschendam en Voorburg 170 voorstellingen en workshops georganiseerd. Daarmee is dit het grootste cultuurevenement voor kinderen in Nederland.

Suzanne Verboeket, een van de organisatoren, is daar trots op. „Het festival begon tien jaar geleden heel klein”, vertelt ze. „De gemeenteraad vond dat er in Den Haag te weinig cultuur was voor kinderen. Er kwam wat geld voor een minifestival.

Eerst duurde het één weekeinde, toen twee weekeinden, toen kwam er een doordeweekse dag bij, en nu, tien jaar later, duurt het festival maar liefst tien dagen. Dit jaar verwachten we 8.000 bezoekers en er zijn nu 36 locaties waar iets te zien of te doen is. Bijna alle culturele instellingen in Den Haag doen mee; niet alleen theaters, maar ook filmhuizen, musea, bibliotheken en buurthuizen. We hebben nu bijna twee keer zoveel voorstellingen als vorig jaar. Veel mensen dachten dat het festival altijd uitverkocht is, maar nu is er echt voor iedereen plek.”

Het festival opent met een swingende muziektheater-voorstelling, Ik en de Koningin van MAXTAX, in Theater aan het Spui. Daarna is het moeilijk kiezen, zoveel is er te zien en te doen: gewone voorstellingen maar bijvoorbeeld ook een breakdance-show, een kinderopera en een ‘meezwingconcert’ in popzaal het Paard van Troje.

Wat vindt Suzanne Verboeket zelf de leukste voorstelling? Ze wil het eigenlijk niet zeggen. „Maar als ik echt moet kiezen, zou ik kinderen die al een beetje Engels verstaan adviseren om naar The man who planted trees te gaan, een voorstelling van de Britse Puppet State Theatre Company. Dat is een combinatie van theater en poppenspel, een magische en onvergetelijke voorstelling.” Na afloop van de voorstelling is er een knutselworkshop, die aansluit bij het verhaal. Dat is bij veel voorstellingen zo.

Er zijn ook workshops die plaatsvinden tijdens een voorstelling, in hetzelfde gebouw. Dat is handig voor ouders die kinderen hebben met een groot leeftijdsverschil. „Jonge kinderen kunnen dan knutselen terwijl de oudere kinderen een voorstelling bekijken”, legt Suzanne Verboeket uit.

In de festivaltent op het Korte Voorhout, waar ook de Knuffelautomatiek staat, kun je nog iets anders doen. Er staat ook een Filmmachine. Daarin dans je vijf seconden voor de camera. Er worden 40 beeldjes geprint. Als je die plaatjes uitknipt en met een elastiekje aan elkaar vastmaakt, heb je een flip-boekje waarin je dansend bent terug te zien.

Informatie en kaartverkoop: wwww.debetovering.nl

    • Claudia Kammer