Kamer: verbod kraken

De Tweede Kamer heeft gisteravond ingestemd met een kraakverbod. De initiatiefwet van CDA, VVD en ChristenUnie kreeg steun van de PVV. Als de wet ook in de Eerste Kamer wordt aangenomen, komt er op kraken een maximale straf van een jaar cel te staan. Als iemand in groepsverband kraakt en daarbij geweld gebruikt, kan de gevangenisstraf oplopen tot twee jaar en acht maanden.

Het aannemen van het kraakverbod in de Tweede Kamer ging gepaard met veel onrust. Tientallen krakers op de tribune verstoorden de vergadering op het moment dat een meerderheid van de Kamer vóór de wet stemde die kraken in alle gevallen strafbaar stelt.

Zij scandeerden leuzen als: „Kraken gaat door!” Hierop besloot Kamervoorzitter Gerdi Verbeet de vergadering voor enkele ogenblikken te onderbreken. Alle Kamerleden behalve de SP’ers – tegenstanders van het verbod – verlieten op haar aandringen de zaal.

Honderden krakers verzamelden zich gisteren in en rond het gebouw van de Tweede Kamer. Op het Plein hadden zij een tentenkamp opgetuigd, dat ’s avonds rond tienen door de politie werd ontruimd. Daarbij werden honderden mensen aangehouden, die weigerden politieaanwijzingen op te volgen. Politieagenten en ME’ers waarschuwden passanten voor de protesterende krakers. Het betreden van het Plein was „op eigen risico”. Vanmorgen zaten alle actievoerders nog vast.

Bekijk fotoserie kraken op nrc.nl/binnenland