JPMorgan geeft goede voorbeeld

Jamie Dimon heeft er geen probleem mee in het openbaar regeringsbeleid aan te vallen waar hij niet van gediend is. Herinnert u zich nog hoe de topman van de Amerikaanse bank JPMorgan in april dit jaar het noodfonds voor de banken door de mangel haalde? Toch lijkt hij in een van de meest omstreden kwesties waarmee Wall Street te kampen heeft, die van de bonussen, meer op één lijn te zitten met de regering dan veel van zijn collega’s.

De masters of the universe (de bijnaam die zakenbankiers kregen toen de bomen nog de hemel in leken te groeien) van JPMorgan hoeven niet te wanhopen. Eind september had de bank voor de salarissen en bonussen van het personeel van de zakenbank en de divisies vermogensbeheer en effectenhandel – de terreinen waarop ook concurrenten als Goldman Sachs en Morgan Stanley actief zijn – al zo’n 13 miljard dollar opzij gezet. Dat is geen kinderachtig bedrag.

Maar het is wel slechts 38 procent van de totale omzet die deze divisies dit jaar tot nu toe hebben geboekt, vergeleken met de 41 procent die in de laatste twee jaren van de zeepbel (2006 en 2007) naar de bankiers van JPMorgan ging. Ook al is het verschil misschien niet zo groot, het is een stap in de goede richting.

Er blijft verhoudingsgewijs ook meer over voor de aandeelhouders. Dimon speelt al met de gedachte om de jaarlijkse dividenduitkering van de bank te verhogen van 20 cent per aandeel naar tussen de 75 cent en 1 dollar, als de omstandigheden dat tenminste toelaten.

Andere grote spelers komen nu onder druk te staan om dit voorbeeld te volgen. Bij Goldman Sachs bedroegen de vergoedingen voor zijn bankiers in het tweede kwartaal van dit jaar bijvoorbeeld nog zo’n 49 procent van de omzet. Banken moeten nu eenmaal veel geld op tafel leggen om hun beste mensen te kunnen vasthouden. Maar een betrekkelijk terughoudend salarisbeleid bij een succesvolle concurrent zal het voor Goldman en andere banken moeilijker maken zulke hoge vergoedingen voor de werknemers te blijven rechtvaardigen.

De aandeelhouders van Goldman Sachs zullen verheugd zijn over de koersprestaties van de firma. De aandelenkoers is in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 120 procent gestegen – drie maal zo veel als de koers van JPMorgan, die te lijden had onder verliezen op consumentenkredieten. Maar deze overwegingen zullen minder indruk maken op de publieke opinie en degenen die de bankvergoedingen in de gaten houden in Washington.

Antony Currie

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Antony Currie