Ik paste niet meer in hun kleding

Een model dat eerst werd gefotoshopt, is haar baan kwijt omdat ze te dik was.

Ze is het middelpunt van protestacties tegen de mode-industrie geworden.

Officiële advertentie van Ralph Lauren uit Japan, met te dun gefotoshopt model (l), hetzelfde model naar ware proporties teruggefotoshopt (m) en een parodie op de advertentie (r). Foto’s Photoshop Disasters Photoshop Disasters

Een 23-jarig fotomodel dat door haar opdrachtgever, het Amerikaanse modehuis Ralph Lauren in een officiële advertentie tot een karikaturaal graatmager model was gefotoshopt, is haar baan kwijt. „Ik ben ontslagen omdat ik te dik ben”, zei Filippa Hamilton woensdag in de Today-show van de Amerikaanse tv-zender NBC. Ze is daarmee het middelpunt van een groeiende internationale rel over de extreme eisen die de mode-industrie aan modellen stelt.

Hamilton, die 1.78 meter lang is en 54 kilo weegt en naar eigen zeggen de Amerikaanse maat 4 (Europese maat 34) heeft, vertelde dat ze in april door Ralph Lauren is ontslagen. Ze werkte sinds haar 15de, toen ze in Parijs op straat is ontdekt, als model voor het bedrijf. „Mijn agent kreeg te horen dat de reden voor mijn ontslag was, dat ik te dik was, en niet meer in de kleding paste die zij willen tonen.”

Ralph Lauren ontkent dat dit de reden is. In een verklaring laat het bedrijf weten dat Hamilton ‘niet meer in staat was aan de contractuele verplichtingen te voldoen’ en dat dat de reden voor ontslag was.

„Ik ben altijd loyaal en op tijd geweest. Ik heb altijd alles gedaan wat ik kon. Ik beschouwde het bedrijf als mijn tweede familie”, reageerde het Zweeds-Franse model woensdag op tv. „Ze bedoelen dat ik te dik voor hun kleren was.”

Hamilton wilde aanvankelijk geen ruchtbaarheid geven aan haar ontslag, dit voorjaar. Maar nu ze de afgelopen week het middelpunt van een controverse op internet is geworden, heeft ze de publiciteit gezocht. Omdat ze het „ongezond” vindt, zegt ze, dat fotomodellen van de mode-industrie zo dun moeten zijn.

De kritische Amerikaanse website Boing Boing zwengelde vorige week de kwestie over een extreem digitaal gemanipuleerde advertentie met Hamilton aan. Boing Boing nam de foto over van een site die fotoshop-missers verzamelt, Photoshop-disasters. Op een Ralph Lauren-poster uit Japan is daarop het model te zien, van wie het lichaam dunner en smaller is gefotoshopt dan haar hoofd. Bij Ralph Lauren waren ze niet blij. Ze stuurden Boing Boing een dreigbrief: de website zou het auteursrecht schenden met de publicatie, juridische stappen dreigden, het beeld moest verwijderd van de site.

Ons maak je niet bang, reageerde Boing Boing, in overleg met hun Canadese webhost: foto’s plaatsen om daar kritiek op te uiten hoort tot het zogenoemde ‘fair use’, het recht om iets te citeren en daarop te reageren, zeiden ze. En ze gingen in de tegenaanval: daag ons maar voor de rechter, we zullen de foto bij al jullie dreigementen steeds openbaar maken. Bovendien bieden we jullie modellen soep en broodjes aan, schreven ze. En er volgde een oproep aan internetgebruikers om de te mager gemaakte Filippa weer tot iets normalere proporties terug te fotoshoppen. Andere websites, zoals de Yahoo en The Huffington Post en ABC News namen de protestactie over, die wereldwijd over het web uitspreidde.

Het modebedrijf Ralph Lauren veranderde van tactiek. „Wij hebben begrepen dat wij verantwoordelijk zijn voor de slechte retouchering die resulteerde in een verwrongen beeld van het vrouwelijk lichaam”, stelden ze in een verklaring. Het beeld had niet goedgekeurd mogen worden, en was in strijd met hun richtlijn om een gezond beeld uit te stralen, aldus het bedrijf.

Deze spijtbetuiging blijkt niet genoeg om de kritiek te luwen. Want nu heeft het betrokken model ook de publiciteit gezocht. Hamilton zei in de tv-show: „Het is geen goed voorbeeld als je dit beeld ziet; iedere jonge vrouw bekijkt dit en denkt, het is normaal om er zo uit te zien. Dat is het niet. Ik zag mijn gezicht op dit super extreemmagere meisje, dat ben ik niet. Ik word er bedroefd van.”

    • Paul Steenhuis