Hooibrand in centrum van Parijs

Franse boeren hebben vanmorgen de Champs-Élysées in het centrum van Parijs geblokkeerd en ter plekke hooibalen in brand gestoken. De boeren vroegen met deze protestactie aandacht voor hun economische situatie, die de afgelopen jaren sterk zou zijn verslechterd.

Ook in andere Franse steden ging boeren vandaag de straat op. Jean-Michel Lemétayer, voorzitter van de boerenvakbond FNSEA, heeft de Franse regering opgeroepen met een „groot noodplan” te komen voor de agrarische sector. Lemétayer pleit onder meer voor belastingverlaging.

Boeren in heel Europa klagen al maanden over dalende opbrengsten. Spaanse boerenbonden hebben gisteren voor volgende maand een nationale staking uitgeroepen. Volgens de boeren is hun inkomen tussen 2003 en 2008 met een kwart verminderd, waar een kostenstijging van 35 procent tegenover stond. (AP)