Goldman Sachs boekt weer hoge winst

Zakenbank Goldman Sachs boekte over het derde kwartaal bijna weer een recordwinst, terwijl bankmoloch Citigroup een verlies van 3,2 miljard dollar schreef, vooral door verliezen op consumentenleningen.

De verschillende cijfers van Goldman Sachs en Citigroup maken duidelijk dat het onderscheid tussen banken in de VS alleen maar groter wordt. Pure zakenbanken die de crisis hebben overleefd, herstellen zich razendsnel. Banken met veel activiteiten in de consumentenmarkt hebben het door de recessie veel lastiger. Zij moeten veel afschrijven op creditcards en leningen aan consumenten.

Op zijn consumentenkredieten heeft Citigroup opnieuw 8 miljard dollar afgeschreven, een kwartaal eerder was dat ook al een verlies van 8,2 miljard dollar. Sinds het begin van de crisis heeft Citigroup meer dan 100 miljard dollar aan verliezen en afschrijvingen op consumentenkredieten geboekt. Net als Bank of America, dat ook een zakenbank met een grote consumentenbank combineert, wordt Citigroup hard geraakt door de economische crisis in de VS waardoor consumenten hun baan verliezen of inkomen inleveren.

Door diverse boekhoudkundige ingrepen was het totale verlies van Citigroup hoger dan het bedrijfsresultaat voor belastingen, dat 529 miljoen dollar negatief was.

Citigroup, dat overeind is gehouden met 45 miljard dollar aan belastinggeld, blijft ook met zijn zakenbank achter bij Goldman Sachs en JP Morgan, dat eerder deze week goede cijfers publiceerde. Goldman Sachs, dat nauwelijks blootstelling heeft aan consumentenkredieten, maakte een nettowinst van 3,2 miljard dollar, ietsje lager het record dat de bank in het tweede kwartaal van dit jaar boekte. De winst is vooral afkomstig van de handelsactiviteiten in obligaties, grondstoffen en valuta. De winst uit het gewone zakenbankieren, zoals het adviseren bij fusies en overnames of bij emissies, daalde naar 899 miljoen dollar.

Goldman Sachs, dat dit voorjaar razendsnel haar overheidssteun van 10 miljard dollar terugbetaalde, maakte bekend 16,7 miljard gereserveerd te hebben voor bonussen aan het eind van het jaar. De bank zegt pas aan het eind van het jaar te beslissen wat er aan bonussen wordt uitgekeerd en dat het daarbij zeker zal kijken naar „het economische klimaat”. Goldman Sachs ligt de afgelopen maanden flink onder vuur over haar reserveringen voor bonussen.

Breaking views: pagina 16