Geen meerkamp voor Wammes op WK turnen

Jeffrey Wammes heeft zich gisteren op de valreep teruggetrokken voor de meerkampfinale bij de wereldkampioenschappen turnen in Londen. De reden is een opspelende rugblessure, die hij met het oog op de toestelfinale sprong van zondag niet wil verergeren. In tegenstelling tot de meerkamp dicht Wammes zich medaillekansen toe op sprong.

De afzegging van Wammes past in zijn gemankeerde voorbereiding op de WK. Het begon deze zomer met zijn afwijzing voor de Defensie Topsportselectie. In zijn opleidingsperiode bleek Wammes volgens de leiding van de marechaussee, waar hij geplaatst zou worden, niet te passen in de structuur van het leger. Hij zou vooral moeite hebben met het naleven van strikte regels. Wammes zelf spreekt van een reeks misverstanden met de leiding. Na twee maanden besloot Defensie hem niet toe te laten tot de Topsportselectie.

Dat betekent vooral een financiële tegenvaller voor de turner, die nu moet terugvallen op zijn inkomsten als A-sporter van sportkoepel NOC*NSF. Die status is goed voor een maandelijkse bijdrage van ongeveer 1.000 euro, de helft van het salaris dat hem de komende vier jaar bij defensie zou zijn gegarandeerd.

De militaire opleiding is volgens Wammes’ trainer Bram van Bokhoven ook van invloed geweest op de WK-voorbereiding, omdat de turner twee maanden nauwelijks heeft kunnen trainen.

De tweede tegenvaller betrof een griep die Wammes kort voor de WK opliep. Hij reisde om die reden een dag later dan de ploeg naar Londen. Wammes denkt de griep te hebben opgelopen bij de wereldbekerwedstrijd in Qatar, wegens het grote verschil in temperatuur binnen en buiten de hal. Op voorspraak van bondsarts Liesbeth Lim had de turner zich voor de WK in het AMC in Amsterdam laten onderzoeken op de Mexicaanse griep om uit te sluiten dat een eventuele besmetting andere teamleden zou aantasten.

De twee dagen tot de toestelfinale wil Wammes gebruiken om de moeilijkheidsgraad van zijn twee sprongen te verhogen.

    • Henk Stouwdam