Elf doden bij bomaanslag in Pakistan

Een politieman draagt met hulp van omstanders een gewonde weg na de zelfmoordaanslag in Peshawar. AFP A Pakistani policeman and bystanders remove an injured victim of a suicide car bomb blast victim after an attack on a police building in Peshawar on October 16, 2009. A suicide car bomb blast tore through a police building in Pakistan on October 16, killing 11 people and exacerbating public anger over security breaches behind a wave of recent attacks. AFP PHOTO/A MAJEED AFP

Opstandelingen in Pakistan hebben vandaag hun geweldscampagne voortgezet met een aanslag op een politiebureau in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan. Daarbij vielen zeker elf doden.

Het nieuwste geweld volgt op de reeks aanslagen gisteren op politiebureaus in de oostelijke stad Lahore, waarbij in totaal ongeveer veertig mensen omkwamen.

In Peshawar ontplofte een autobom in een drukke straat, bij een kantoor van de federale recherche. Het betrof een zelfmoordaanslag waarbij ook een vrouw was betrokken. Dat komt in Pakistan slechts zelden voor.

De militanten proberen al twee weken met een reeks van aanslagen op gebouwen van de Verenigde Naties, het hoofdkwartier van het leger, kantoren van de politie, de Pakistaanse overheid en de strijdkrachten te treffen die een grondoffensief hebben aangekondigd. Bij het geweld zijn zeker 150 mensen omgekomen.

Het Pakistaanse leger bereidt een grondoffensief voor in Zuid-Waziristan, bij de grens met Afghanistan. Het gebied geldt als een belangrijke uitvalsbasis voor terreurgroepen.

De Pakistaanse strijdkrachten hebben afgelopen nacht in de onrustige tribale regio met vliegtuigen en artillerie bases van militanten bestookt. Het gebied ligt 280 kilometer ten zuiden van Peshawar. In de bergen van Waziristan zouden zich tienduizend Talibaanstrijders ophouden.

De stad Peshawar neemt een strategische positie in op de route naar de grens met Afghanistan en vormt de toegangspoort naar de tribale regio’s in Pakistan.

De hoofdstad van de Pakistaanse Noord-west Frontier Province, kreeg de afgelopen jaren regelmatig te maken aanvallen van opstandelingen. In augustus wist het leger extremisten te verdrijven uit de Swatvallei, ten noorden van Peshawar, en uit het district Buner, maar onlangs voerde de luchtmacht daar toch weer nieuwe bombardementen uit.

Vorige week kwamen bij een bomaanslag op de drukke markt van Peshawar zeker 49 mensen om. Gisteren kostte een bomaanslag in de stad het leven van een kind. (Reuters, AP, BBC)

Kaart van de strijd tegen de Talibaan: nrc.nl/pakistan