Broeierige rust, extreem geweld

Dvd Film Violent Cop Regie: Takeshi Kitano € 17,99 * * * *

Dvd Film

Violent Cop

Regie: Takeshi Kitano € 17,99 * * * *

De thriller Violent Cop, uitgebracht op het Koinobori-label, is het imponerende regiedebuut van Takeshi Kitano, wiens loopbaan de afgelopen jaren wat in het slop raakte. Regisseur Kinji Fukasaku liet het op het laatste moment afweten. Kitano, in 1989 vooral bekend als komiek, herschreef het script en ging aan de slag.

Violent Cop draait om het duel tussen de stille, gewelddadige rechercheur Azuma en de sadistische gangster Kiyohiro. Eerder dan dit warrige wraakverhaal valt het haast spastische ritme op: een afwisseling van broeierige rust en onverwacht geweld. Kitano’s fysieke acteerstijl is al even disharmonieus, de linkerkant van zijn lichaam doet iets heel anders dan zijn rechterkant. Kitano’s humor is droog en zwart, zijn universum vreugdeloos, de dood een verlossing. Zijn held leeft niet, hij dobbert op de stroom. Zijn woede is machteloosheid.

Vijf jaar na Violent Cop kreeg Kitano een motorongeluk, dat een zelfmoordpoging was. Zijn vroege films als Violent Cop laten zich zien als studies in depressie.

    • Coen van Zwol