Boete voor revisionistische bisschop

De openbaar aanklager van de Duitse stad Regensburg eist dat de rooms-katholieke bisschop Richard Williamson een boete wordt opgelegd wegens het ontkennen van de Holocaust. De voorzitter van de plaatselijke rechtbank heeft dat gisteren bekendgemaakt. Hoe hoog de boete moet worden werd niet bekendgemaakt. De rechter moet dat bepalen. Dat gebeurt normaliter binnen een week.

Williamson, een aanhanger van de conservatieve priesterbroederschap Pius X die zich verzet tegen modernisering in de rooms-katholieke kerk, gaf in januari een interview aan een Zweedse tv-zender op Duits grondgebied. Daarin beweerde hij dat misschien niet meer dan 300.000 Joden omkwamen in concentratiekampen, en niet zes miljoen. Williamson ontkende eveneens het bestaan van de gaskamers.

De uitspraken van Williamson zorgden voor een crisis in de kerk wegens de aarzelende reactie van paus Benedictus XVI.

De paus had net na de in Duitsland strafbare ontkenning van de Holocaust de ex-communicatie van Williamson en drie andere priesters van Pius X opgeheven. Dat kwam de paus ook op felle kritiek te staan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Williamson toonde achteraf wel berouw voor de commotie die zijn uitspraak had teweeggebracht, maar nooit voor de inhoud van zijn uitspraak.

Zijn advocaat liet gisteren weten dat Williamson afhankelijk van de hoogte van de boete overweegt beroep aan te tekenen tegen zijn straf.

Gisteren maakte het Vaticaan bekend dat het opnieuw gesprekken wil aanknopen met de Pius X-volgelingen van wijlen de Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre.

De gesprekken daarover zullen op 26 oktober beginnen. De priesterbroederschap Pius X, met ongeveer 600.000 volgelingen, verzet zich tegen de vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie uit de jaren 60. (AFP, Reuters)