BKVB-prijzen voor Oorebeek, Zeinstra en Velthoven

amsterdam, 16 okt. - Het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) kent de oeuvreprijzen 2009 (elk 40.000 euro) toe aan beeldend kunstenaar Willem Oorebeek, architect Herman Zeinstra en Willem Velthoven, ontwerper en directeur van Mediametic. De jury prijst de wijze waarop Oorebeek ”reageert op de omloopsnelheid van beelden uit media en beeldende kunst”. Velthoven en Mediametic, dat o.a. de veelbesproken El Hema expositie organiseerde, krijgen lof als ”aanjager van de nieuwe van de nieuwe wereld van digitale cultuur”. Architect Herman Zeinstra, die o.a. de nieuwe huisvesting van het Scheringa Museum voor Realisme ontwierp, krijgt de prijs voor zijn steeds actuele oeuvre. Naast oeuvreprijzen werden ook de prijs voor de kunstkritiek (architectuurcriticus Hans van Dijk) en de Benno Premselaprijs (curator Suzanne Oxenaar) uitgereikt.