'Ballontocht' zesjarige houdt VS in greep

Vier uur zaten duizenden Amerikanen gisteren aan de beeldbuis gekluisterd. Op de tv waren beelden te zien van een op drift geslagen miniluchtballon, met daarin, vreesde men, de kleine Falcon Heene. Een zesjarig jongetje dat per ongeluk de weerballon van zijn vader – een amateur tornadospotter – had ontkoppeld en was meegesleurd.

Opgelucht haalden de kijkers adem, toen de ballon eindelijk weer landde. Maar toen bleek dat Falcon helemaal niet in de ballon zat, sloeg die opluchting snel om in woede. Enkel uren later bleek namelijk dat Falcon al die tijd thuis was geweest, verstopt in de schuur. Wat een verkwisting van gemeenschapsgeld zuchtte men, doelend op de omvangrijke reddingsactie die was ingezet.

De publieke verontwaardiging werd nog groter toen de doorgewinterde CNN-journalist Wolf Blitzer later op televisie aan Falcon vroeg waarom hij niet had gereageerd toen zijn ouders hem thuis aan het zoeken waren. Zijn vader aankijkend antwoordt Falcon: „Maar jullie zeiden toch dat het allemaal voor de show was?” Blitzer vraagt daarop vader Feene, die het tijdens de hele beproeving aan media-aandacht niet was ontbroken, om uitleg. Pas na enig zwijgen zegt die: „Ik zie wel waar jullie op uit zijn.” Om vervolgens te zeggen dat hij „toch wel enigszins ontzet is dat u, nadat wij zoveel hebben moeten doorstaan, zoiets durven suggereren.”

Op internet was het oordeel tal geveld. Celebrity Paris Hilton schreef een bericht onder de kop: Ballonjongen bekent. En beklaagde zich over „vreselijke” grap.

Bekijk het interviewmet Falcon op nrc.nl/buitenland