Australië acht vijf mannen schuldig beramen terreur

Een Australische rechtbank heeft vandaag vijf mannen veroordeeld wegens het beramen van een terreuraanslag. De mannen hadden wapens verzameld en chemicaliën die kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van bommen. Volgens de rechtbank wilden de veroordeelden wraak nemen vanwege de Australische betrokkenheid bij de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Gedurende het tien maanden durende proces betoogde de openbaar aanklager voor het Hoog Gerechtshof van de Australische deelstaat New South Wales dat de vijf islamitische jihadisten zijn die in het bezit waren van „gedetailleerde instructies over hoe zij bommen konden maken die op grote schaal dood en vernietiging konden veroorzaken”.

De mannen, tussen de 25 en 44 jaar, wilden volgens aanklager Richard Maidment een gewelddadige jihad „met toepassing van extreem geweld inclusief het doden van al diegenen die hun extremistische en fundamentalistische geloof niet delen.”

De mannen kunnen maximaal tot levenslang worden veroordeeld. Het vijftal werd in Sydney gearresteerd in 2005 bij de grootste anti-terreuroperatie die ooit in Australië werd uitgevoerd. Volgens de politie troffen zij 29.000 munitiepatronen aan bij invallen. De openbaar aanklager heeft het hof nooit verteld wat het doelwit was van de aanslag, zo meldden lokale media.

Australië geldt als een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten en was bij de eerste landen die troepen beschikbaar stelden voor door Amerika geleide campagnes in Afghanistan en Irak. Tot nu toe is Australië nog nooit slachtoffer geworden van een terreuraanslag in eigen land.

De jury heeft geluisterd naar 300 getuigen, bekeek 3.000 bewijsstukken, keek 30 dagen naar banden uit bewakingscamera’s en luisterde 18 uur naar opnames van afgeluisterde telefoongesprekken.

De aanklager zegt dat de mannen hun aanval voorbereidden tijdens paramilitaire kampen in New South Wales. Volgens de verdediging waren de mannen gewoon voor hun plezier aan het jagen en kamperen. Op 14 december wordt de straf vastgesteld. (Reuters, AP)