Akkoord: AOW van 65 naar 67

Na dagen van intensief onderhandelen hebben de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie gisteravond een akkoord bereikt over verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

In 2020 wordt de AOW-leeftijd eerst verhoogd naar 66 jaar, vijf jaar later, in 2025, gaat de leeftijd naar 67 jaar. Het blijft mogelijk om met 65 jaar te stoppen, maar dan moeten hogere inkomens genoegen nemen met 16 procent minder AOW en lagere inkomens met een 13 procent lagere uitkering.

Vandaag wordt het voorstel in de ministerraad besproken en daarna zullen verdere details van het AOW-plan bekend worden gemaakt. De SP kondigde eerder deze week, toen details van de plannen waren uitgelekt, al groot verzet aan tegen het kabinetsvoornemen dat „ouderen de armoede indrijft”. „Wij gaan naar het Malieveld”, zei SP-fractieleider Agnes Kant, die desnoods op het podium wil gaan staan met Geert Wilders van de PVV, eveneens een fervent tegenstander van het optrekken van de AOW-leeftijd. De vakcentrale FNV noemde de plannen „diep triest”.

Een belangrijk thema is het ontzien van werknemers met zwaar werk. Dat hoeft een werknemer maximaal dertig jaar te doen, is de bedoeling. De werkgever wordt verplicht de werknemer daarna alternatief, lichter werk aan te bieden. Op die manier kan de werknemer het nog volhouden tot zijn 67ste. Onder werknemers met een zwaar beroep worden niet alleen stratenmakers of bouwvakkers verstaan, maar ook (een deel van de) mensen die in de zorg werken, bij de politie of in het onderwijs.

Verhoging van de AOW-leeftijd is volgens het kabinet nodig, omdat de kosten van de pensioenen en de gezondheidszorg in de toekomst oplopen vanwege een verdubbeling van het aantal 65-plussers en een dalende beroepsbevolking om dit te financieren. Daarnaast levert de operatie 4 miljard euro op die nodig zijn om de dramatisch opgelopen tekorten in het overheidsbudget te dichten.

Begin van de week lekten de eerste details van het AOW-plan al uit, omdat het kabinet 55-plussers zou willen ontzien. Iedereen die op 1 januari 2010 55 is of ouder ontspringt de dans. Mensen die jonger zijn dan 55 jaar werken tot hun 67ste door.