Vreeman verliest steun raad in Tilburg

Een meerderheid van de Tilburgse raad heeft haar vertrouwen opgezegd in burgemeester Ruud Vreeman (PvdA). Na de oppositiepartijen CDA, D66 en drie lokale oppositiepartijen zegde coalitiepartij SP vannacht het vertrouwen op vanwege de uitkomsten van een raadsenquête naar de overschrijding van verbouwingskosten van het Midi-theater.

Net als de oppositie neemt de SP het Vreeman kwalijk dat hij de raad én een deel van het college niet heeft geïnformeerd over de overschrijding van de begroting van het theater. De verbouwing viel 1,9 miljoen euro duurder uit dan de begrote 5 miljoen.

Vreeman wilde vanmorgen niet reageren op het feit dat nu ook SP het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Vreeman: „Komende woensdag leg ik een verklaring af in de raad. Dat is het democratisch forum.” Zijn woordvoerder vult aan: „De SP kan denken dat het debat al is gevoerd, maar dat is niet zo. In de raadsvergadering zal de burgemeester zich verdedigen.” Vreeman zei eerder dat hij niet zelf zal opstappen. „En daar blijft hij bij”, zegt zijn woordvoerder.

Volgens een enquêtecommissie, die dinsdag met haar rapport naar buiten trad, wist de burgemeester van de kostenoverschrijding, maar heeft hij de raad hierover „onjuist, onzorgvuldig en onvolledig” geïnformeerd. Vreeman geeft toe dit „in het belang van de stad” niet te hebben gedaan. Volgens Vreeman zou Tilburg onbestuurbaar zijn geworden als hij de extra kosten van het theater meteen aan de raad had gemeld. De commotie rond het theater leidde eerder tot de val van CDA-wethouder Hans Janssen en PvdA-wethouder Hugo Backx.

Door het besluit van de SP is een meerderheid van de Tilburgse raad (20 van de 39 zetels) voor vertrek van Vreeman, die in 2004 aantrad en wiens herbenoemingsprocedure over twee maanden begint. Vreeman (61) verklaarde eerder graag aan te blijven. Hij was hiervoor burgermeester van Zaanstad en daarvoor vakbondsbestuurder van de FNV en duo-voorzitter en fractielid van de PvdA.

De Tilburgse raad kan de burgemeester overigens niet wegsturen. Ze kan wel bij de commissaris van de koningin aangeven dat een onwerkbare situatie is ontstaan aangezien de raad geen vertrouwen meer heeft in de burgemeester. De commissaris moet met die informatie naar de minister. Die beslist uiteindelijk wat er gebeurt.

Eerdere artikelen over Midi-theater op nrc/binnenland.nl