Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over het besluit van de rechtbank van Amsterdam over de DSB Bank en onderzoek naar de werkelijke reden waarom bestuurder Frank de Grave na korte tijd de bank weer verliet. Volgens Dirk Scheringa heeft minister Wouter Bos van Financiën „verkeerde cijfers” over de bank naar buiten gebracht. „Er zijn honderden vragen te stellen”, aldus PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Ned.1, 18.15-18.40u.

Koppen. Belgisch reportageprogramma. Verslag van een bijeenkomst van het N-SA, een extreemrechtse koepelorganisatie. Muziek en politieke toespraken in Oostkamp met als eregast en spreker de Duitse nationaal-socialist Axel Reitz, in eigen land veroordeeld wegens jodenhaat, wapenbezit en dragen van nazisymbolen. Verder aandacht voor de teloorgang van (buurt)bioscopen. In de jaren vijftig waren er er nog meer dan 1.500 bioscopen in België, vandaag nog amper 120. Eén, 20.45-21.20u.

Nova/Den Haag vandaag. Reportage over de laatste ontwikkelingen bij de DSB Bank en commentaar op het besluit van de rechtbank. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Paul Witteman over zijn boek De Onvoltooiden, dat gaat over muziekale meesterwerken en grote componisten. Gitarist van De Dijk, J.B. Meijers, komt aandacht vragen voor zijn nieuwe album Catching Ophilia waarop zijn dochter piano speelt. Zij treden samen ook op. Yvon Jaspers is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.22u.

De laatste show. Kamagurka vertelt over zijn boek, de Kamalmanak, een bundeling van zijn 366 schilderijen van vorig jaar, en over zijn nieuwe theatervoorstelling. Publieksopwarmer Sven De Leijer praat over de beste tv-programma’s van de afgelopen week. Verder licht samensteller Peter Vandekerckhove een historische verhalenreeks toe over de maatschappelijke rol die huisdokters in de jaren 40 tot 60 speelden. Meneer Doktoor wordt vanaf zaterdag uitgezonden. Eén, 22.10-23.05u.

Pauw & Witteman. Bekendmaking van de Grote Geschiedenis Prijs voor een historisch boek dat een algemeen publiek aanspreekt. De prijs wordt uitgereikt door juryvoorzitter (en oud-VVD-leider) Frits Bolkestein. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

De keuringsdienst van waarde: IJzer. Consumentenprogramma over eten. Popeye bewijst dat je er sterk van wordt: ijzer. Het zit van nature in spinazie en is belangrijk voor het lichaam. Daarom voegen producenten het toe aan uiteenlopende producten. Cornflakes bijvoorbeeld, dat in zijn oorsprong helemaal geen ijzer bevat. Een onderzoek naar ijzer in ontbijtgranen levert een verrassende onthulling op. Ned.3, 20.30-21.00u.

Met niets begonnen. Atilay Uslu was cockpittechnicus bij Fokker, begon met succes een grillroom en vervolgens een reisbureau. Inmiddels is hij marktleider in Turkije-reizen en heeft zijn eigen luchtvaartmaatschappij. Presentator Marc Dik maakt met Uslu een reis door zijn verleden. In Turkije krijgt hij een blik op Uslu’s luchtvloot en toekomstplannen. Ned.1, 22.30-23.00u.

Andere tijden. De Kleine Aarde: pioniers in duurzaamheid. Geschiedenismagazine. In 1973 sticht Sietze Leeflang in het Brabantse Boxtel een experimentele proeftuin voor een andere, duurzame levensstijl. De Kleine Aarde werkt aan alternatieven voor de moderne technologieën en landbouw die minder belastend zijn voor het milieu. Met hulp van veel vrijwilligers wordt geëxperimenteerd met wind- en zonne-energie, methaangas uit mest om op te koken, een zelfvoorzienend kringloophuis en biologische landbouw. In 1977 vertrekt Leeflang: ‘weggedemocratiseerd’ zegt hij zelf. Medewerkers praten over de begintijd. De Kleine Aarde draait nog steeds in Boxtel, nu ingebouwd tussen een – ecologische – woonwijk. Ned.2, 21.25-22.00u.

documentaire

Holland Doc: Op weg naar school. Documentaire van Orhan Eskikoy en Özgür Dogan. De jonge Turkse onderwijzer Emre krijgt een baan in een Koerdisch dorpje ‘in the middle of nowhere’. De overgang had niet groter kunnen zijn. Emre komt uit de stad, waar hij van stromend water en alle andere woongemakken was voorzien. Nu moet hij zich zien te redden in een eenvoudig huisje zonder enig comfort, in een gebied waar regelmatig dagenlang de stroom uitvalt. De nieuwe woonsituatie is nog tot daar aan toe, op het schooltje waar hij les gaat geven staan hem nog veel grotere uitdagingen te wachten. Ned.2, 22.50-23.55u.