Tour de France 2010 is voor de klimmers

Het zwaartepunt van de Tour de France 2010 ligt in de ‘honderdjarige’ Pyreneeën.

Buiten het routeschema is veel onzeker over de Tour van volgend jaar.

Lance Armstrong vol in beeld, zo begon gisteren bij de presentatie van het routeschema van de Ronde van Frankrijk van 2010 in Parijs de bombastische terugblik op de afgelopen editie. Wat een contrast met 2005, toen de recordwinnaar na zijn zevende zege juist compleet uit het filmverslag was geschrapt. Zoals Tourorganisatie ASO de afgelopen jaren steeds een aantal (vermeende) dopingzondaars uitwiste. Vorig jaar nog Riccardo Ricco, Stefan Schumacher en op de valreep Bernhard Kohl. „De strijd tegen doping heeft te lang een negatief stempel op de wielersport gedrukt”, zei ASO-directeur Jean-Etienne Amaury verzoenend. „De Tour van 2009 was een groot succes. Met dank aan de renners, het publiek, de steden, de sponsors en de media.”

Tourdirecteur Christian Prudhomme presenteerde in het bomvolle Palais des Congres de route van 2010 in aanwezigheid van Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, de Franse staatssecretaris van Sport en toprenners als Armstrong, Andy Schleck en de winnaar van 2009, Alberto Contador. Opvallend: na de proloog van 8,9 kilometer in Rotterdam op 3 juli is er tot de voorlaatste etappe geen enkele (ploegen)tijdrit. Pas dan volgt de enige race tegen de klok, over 51 kilometer van Bordeaux naar Pauillac. Voor het eerst sinds 2004 staan er lastige kasseistroken op het programma, in de finale van de derde rit van Wanze naar Arenberg Porte du Hainaut.

Het zwaartepunt van de 97ste editie van de Tour ligt in de slotweek in de Pyreneeën. Na twee zware Alpenritten (met in Morzine-Avoriaz een aankomst bergop) trekt het peloton via het Centraal Massief (Mende) voor liefst vier ritten naar de Pyreneeën, die in 1910 voor het eerst deel uitmaakten van het routeschema. De 2.115 meter hoge Tourmalet, destijds de eerste Tourcol boven 2.000 meter, maakt deel uit van de zestiende etappe en is ook finishplaats van rit zeventien. Alleen in 1974 (winnaar Jean-Pierre Danguillaume) eindigde een rit op de meest beklommen berg in de Tourhistorie. „We vieren dit jaar honderd jaar Pyreneeën”, verklaarde Prudhomme.

De favorieten rekenden zich rijk nadat de route was onthuld. „Dit parcours is meer geschikt voor klimmers”, zei Contador. „Dat bevalt me. Het zal in de eerste week lastig worden om de koers te controleren. De kasseien van Parijs-Roubaix hoeven voor mij niet echt, maar ik heb er ook geen angst voor.” Andy Schleck, dit jaar tweede, was blij dat er geen ploegentijdrit is opgenomen. „Zo’n dag levert mij veel stress op.” Armstrong, dit jaar derde, zag kansen. „Ik zal bijna 39 zijn, maar het doel en de ambitie zal zijn om te winnen. Ik denk dat ik sterker zal zijn dan het afgelopen jaar, maar Alberto wordt de te kloppen man.” Volgens Raboploegleider Erik Breukink is het parcours „geknipt” voor klimmer Robert Gesink.

Van de Tour 2010 is voorlopig niet veel meer bekend dan het routeschema. Wie doet de dopingcontroles? De Franse controleurs (AFLD) verweten onlangs de UCI dat Astana bevoordeeld zou zijn bij dopingcontroles. Deze week maakte de Franse justitie een onderzoek bekend naar verdacht medisch afval van wielerploegen waaronder Astana, dat zelf in alle toonaarden doping ontkent. „Ons team heeft clean gereden”, reageerde Armstrong gisteren.

Ook is onduidelijk welke teams volgend jaar mogen meedoen. Nieuwe ploegen als het Britse Sky en Radio Shack (Armstrong) lijken zeker. Astana blijft na het vertrek van ploegleider Bruyneel, Armstrong en een groot aantal renners een vraagteken. Kopman Contador, onder contract tot en met 2010, heeft aanbiedingen van het Spaanse Caisse d’Epargne en het Belgische Quickstep.

    • Maarten Scholten