'The Silent Army' niet naar Oscars

De film Oorlogswinter van Martin Koolhoven wordt alsnog de Nederlandse inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Dat heeft Holland Film, de organisatie die de Oscar-selectie begeleidt, gisteren bekend gemaakt.

De oorspronkelijke kandidaat, het kindsoldatendrama The Silent Army met Marco Borsato, bleek niet toelaatbaar als inzending voor de Oscars. The Silent Army is een drastische hermontage van Wit Licht, de door War Child gesteunde film over kindsoldaten in Afrika die vorig jaar in de Nederlandse bioscopen is vertoond. Omdat het een hermontage is, geldt het voor de Oscarcommissie niet als zelfstandige film.

Producent Els Vandevorst van Oorlogswinter drong er om die reden bij Holland Film al eerder op aan de kandidaatstelling van The Silent Army te herzien en, toen dat niet gebeurde, een reservefilm achter de hand te houden.

Claudia Landsberger van Holland Film wil niet zeggen wanneer er tot het inzenden van een reservefilm is besloten: „Wat in de selectiecommissie gebeurt, is niet voor de buitenwereld bestemd. Er is door de selectiecommissie over de keuze van de reservefilm gestemd.”

Voor de makers van Oorlogswinter komt de selectie nu als een verrassing; ook regisseur Martin Koolhoven wist niet dat zijn film in de wachtrij stond. ,,Het is een beetje dubbel, want ik wil niet als slechte verliezer triomferen. Maar voor mij was vanaf het begin af aan duidelijk dat er niet goed naar de regels is gekeken.”

Regisseur Mike van Diem, die eerder een studenten-Oscar won voor zijn afstudeerfilm Alaska (1989) en een Oscar voor Karakter (1997) wist hem te verzekeren „dat het er in de VS in ieder geval eerlijk aan toegaat. Iedereen kijkt daar echt naar de films.”

Holland Film zegt een nieuw reglement op te stellen om herhaling van de gang van zaken rondom The Silent Army te voorkomen.