Slowaken en Zwitsers op WK

Slowakije heeft zich in een poule met Slovenië en Tsjechië voor het eerst als zelfstandig land geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika (2010). De Slowaken versloegen in de afsluitende uitwedstrijd Polen (0-1). Ook Zwitserland kwalificeerde zich voor het WK. Dit voor de tweede achtereenvolgende keer. De ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld, met Blaise N’Kufo van FC Twente in de basis, eindigde als eerste in groep 2 door in Basel een punt te pakken tegen Israël: 0-0. Oekraïne verzekerde zich van een plek in de play-offs, waarin vier tickets voor het WK zijn te verdienen door met 6-0 te winnen bij Andorra. Ook Portugal bereikte de barrage door Malta met 4-0 te verslaan. Na een zege bij zijn debuut als bondscoach tegen de Turken (2-0), verloor Dick Advocaat met België de uitwedstrijd tegen Estland (2-0). Wereldkampioen Italië blameerde zich thuis na een 0-2 achterstand bijna tegen Cyprus: 3-2. (NRC)