Rechter geeft DSB nog één dag

Paula Smit, voorzitter van de ondernemingsraad van de DSB, stond vanmorgen in Wognum de media te woord. Foto Bram Budel Nederland, Wognum, 15-10-2009 Onzekerheid over de toekomst avn de DSB bank bij de poort staat een legertje journalisten. Paula Smit van de ondernemingsraad staat de pers te woord, achter haar lopen medewerkers van de bank. Foto: Bram Budel Budel, Bram

Dirk Scheringa krijgt een etmaal de tijd om een koper voor zijn DSB Bank te vinden. Als dat voor morgenmiddag 12.00 uur niet is gelukt, wordt de bank direct failliet verklaard. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanochtend bepaald.

De bewindvoerders van de bank hadden gisteren faillissement aangevraagd omdat zij er in de afgelopen drie dagen niet in zijn geslaagd een koper voor DSB te vinden. De rechter vindt dat DSB Bank zelf onvoldoende gelegenheid heeft gehad om actief naar een koper te zoeken. Die kans krijgt zij nu alsnog.

De aangehouden beslissing is een nieuwe tegenvaller voor De Nederlandsche Bank, die sinds afgelopen zondag aanstuurt op het faillissement van DSB Bank. Het verzoek tot uitstel van betaling werd in eerste instantie ook al door de rechter afgewezen. Pas nadat rekeninghouders op maandagochtend opnieuw miljoenen bij de bank hadden weggehaald, besloot de rechtbank alsnog de zogeheten noodregeling bij DSB in te stellen.

Scheringa vindt dat de bewindvoerders te gehaast en onzorgvuldig de mogelijkheden voor verkoop hebben bekeken, en daarbij de financiële risico’s van de bank te somber hebben ingeschat. Graag wil hij zelf aan geïnteresseerde partijen laten zien dat de risico’s beperkter zijn. Scheringa sprak vanmorgen van „een verstandige beslissing van de rechter” en zegt nu „veel meer hoop dan zondag” te hebben dat zijn bank zal overleven.

Volgens een ingewijde heeft Scheringa buiten de bewindvoerders om „allerlei contacten” gelegd met geïnteresseerde kopers. Volgens de rechter is echter een overname door de vijf grote Nederlandse banken, die afgelopen weekend nog afketste, de enige kansrijke oplossing. Met de mogelijkheid dat zich nog nieuwe gegadigden melden hoeft volgens de rechtbank „geen rekening te worden gehouden”.

Gisteravond kwamen alle partijen naar de rechtbank om het faillissementsverzoek te bespreken. Op het laatste moment besloot Scheringa verweer te voeren tegen het verzoek dat de bewindvoerders hadden ingediend. De rechter toonde zich gevoelig voor het argument van Scheringa dat hij onvoldoende gelegenheid heeft gehad om met de vijf grote Nederlandse banken te onderhandelen. Een overname is volgens DSB nog steeds mogelijk. „Een buitenlandse koper is niet verboden”, zei Scheringa.

De Nederlandsche Bank heeft op de zitting betoogd dat de afwikkeling van de schadeclaims van gedupeerde hypotheekklanten veel hoger zal uitkomen dan de 85 miljoen euro waarover DSB vorige week een akkoord met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken bereikte. Scheringa moet nu aantonen dat dit niet zo is.