Rebellen slaan nu ook in oosten van Pakistan toe

Met een reeks aanslagen op politiebureaus in de oostelijke stad Lahore, hebben opstandelingen in Pakistan vandaag laten zien dat zij ook in dat deel van het land hard kunnen toeslaan. In totaal vielen tientallen doden bij de aanvallen en een vierde aanslag in het noordwesten, waar doorgaans het meeste geweld plaatsvindt.

Lahore, dichtbij de grens met India, is de tweede stad van het land waar het culturele leven is geconcentreerd. Vanmorgen omstreeks negen uur vielen zeker vijf gewapende mannen, vermoedelijk Talibaan, het regionale kantoor van de federale recherche aan. Twee van hen drongen na een hevig vuurgevecht het gebouw binnen, waar zij anderhalf uur wisten stand te houden. Hetzelfde gebouw was in maart 2008 doelwit van een zelfmoordaanslag met een vrachtwagen vol explosieven, waarbij 24 mensen omkwamen.

Kort na de eerste aanval bestormde een tweede groep opstandelingen een politieschool in een buitenwijk van de stad, die ook al eerder eens was aangevallen. Een derde groep klom over de muur van een opleidingscentrum voor speciale politie-eenheden, niet ver van de luchthaven. Het precieze aantal doden bij deze aanslagen is nog niet bekend.

Alle overheidsgebouwen in de stad werden de rest van de dag gesloten, en op straat was het ongewoon rustig. Minister van Binnenlandse Zaken Malik zei dat „de vijand een guerrillaoorlog is begonnen”. Ook vorige week vond een reeks aanslagen op leger en politie plaats. De meest gewaagde was een aanval, zaterdag, op het hoofdkwartier van het Pakistaanse leger in de garnizoensstad Rawalpindi.

De Pakistaanse regering liet daarna weten dat een langverwacht grondoffensief in Zuid-Waziristan, bij de grens met Afghanistan, nu eindelijk ophanden was. Doelen in het gebied, dat geldt als belangrijke uitvalsbasis van de meest agressieve terreurnetwerken, worden al maanden regelmatig gebombardeerd. (Reuters, AP)