Rampzalige ballonvaart

Een idyllische ballonvaart bij het Chinese Yangshuo eindigde in een bizar ongeluk.

Twee Nederlandse stellen uit een reisgezelschap vonden daarbij gisteren de dood.

Twee Nederlandse echtparen zijn gisteren bij het Zuid-Chinese toeristenstadje Yangshuo om het leven gekomen tijdens een ballonvaart. Een vijfde Nederlander en de Chinese piloot raakten bij het ongeluk tijdens de landing op een grafheuvel gewond.

De slachtoffers maakten deel uit van een groep Nederlanders die een door reisbureau Djoser georganiseerde reis door China maken. Op het programma stond een populaire tocht met drie ballonnen over het gebied met rijstvelden, piekend karstgebergte en rivieren. De slachtoffers, vijftigplussers uit Noord-Brabant, bevonden zich in de eerste ballon die na een vlucht van ongeveer drie kwartier de landing inzette.

„Het bizarre is dat hun ballon landde op een grafheuvel waar op dat moment een begrafenis met veel vuurwerk aan de gang was”, aldus Wim Verwoerd uit Zegveld, die in een van de andere ballonen zat. Bij de landing op de heuvel kantelde de mand en vatte vlam.

Een van de groepsleden, een 76-jarige man, en de Chinese bestuurder vielen met brandende kleren uit de mand. Ballon en mand met de twee echtparen schoten vervolgens door het plotselinge gewichtsverschil weer omhoog. „Ik heb het zelf niet gezien, maar zij zijn waarschijnlijk op vijftig, zestig meter hoogte uit de brandende mand gesprongen. Van een explosie was geen sprake”, aldus Verwoerd. Hij zag een van de slachtoffers op enkele meters afstand van het vers gedolven graf liggen.

Wegens het slechte weer vlogen de meeste ballonvaartbedrijven rond Yangshuo al een paar dagen niet. Het waaide gisteren stevig en het zicht werd beperkt door laaghangende mist. De piloot van een van de ballonnen besloot daarom de vaart al na een kwartier te staken. Eén reiziger vond de tocht niet verantwoord en besloot op de grond te blijven. Waarom de piloot van de eerste ballon wilde landen op een grafheuvel en niet op vlak terrein is onduidelijk.

Volgens Chinese media was het bedrijf dat de drie ballonnen exploiteerde niet in het bezit van een vergunning. De politie van Yangshuo heeft een onderzoek ingesteld. Medewerkers van het Nederlandse consultaat in Guangzhou (Kanton) zijn naar Yangshuo vertrokken.

Yangshuo, in de provincie Guangxi, en het naburige Guilin zijn stadjes aan de rivieren Li en Yulong. Het gebied vormt, net als de Grote Muur in het noorden en de Verboden Stad in Peking, een vast onderdeel van de programma’s van Chinese en internationale reisgezelschappen.

De groep van achttien Nederlanders maakte een rondreis die in totaal 24 dagen zou duren. Volgens een woordvoerder van reisbureau Djoser betreft de ballonreis een „facultatief” onderdeel van de reis.

In 2007 moesten zeventien Nederlanders die met het reisbureau Djoser reisden op weg naar de Zuidpool van een cruiseschip worden gered nadat het op een ijsberg was gelopen.

    • Oscar Garschagen