Premier moet inzage `100 dagen` geven

Den Haag. Premier Balkenende moet bepaalde ambtelijke stukken die in 2007 vlak na het aantreden van het huidige kabinet werden opgesteld, alsnog openbaar maken. De Raad van State heeft dit gisteren bepaald. De kwestie gaat om verslagen die gemaakt zijn gemaakt tijdens de zogeheten `100 dagen dialoog` met burgers die het kabinet na zijn aantreden begon. Na de presentatie van het regeerakkoord trok het kabinet het land in om met burgers en organisaties te overleggen. De bevindingen van deze rondgang zouden vervolgens weer worden vertaald in de plannen die op de eerste Prinsjesdag werden gepresenteerd. De hoogste bestuursrechter oordeelt nu dat de premier de ambtelijke verslagen ten onrechte heeft gekwalificeerd als persoonlijke beleidsopvattingen die daarom niet onder de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) vallen.