'Oorlogswinter' toch naar Oscars

Regisseur Martin Koolhoven is verbaasd en verheugd dat zijn film Oorlogswinter alsnog wordt ingezonden voor de Oscars. Zo liet hij gisteren weten. Aanvankelijk wilde Holland Film, de organisatie die de films afvaardigt, The Silent Army met Marco Borsato insturen. Maar die film is een hermontage van Wit Licht en de Oscarcommissie liet weten alleen originele films te beoordelen. Koolhoven: „Ik had Holland Film eerder al gezegd dat afgeleide versies van films niet mochten worden ingestuurd, maar daar deden ze toen niets mee. Ik behoorde overigens niet tot de mensen die officieel bezwaar maakten.” De Nederlandse Oscarinzending kende dit jaar een rommelig karakter. Toen Holland Film de aanvankelijke keus bekendmaakte, waarschuwden diverse mensen in de filmbranche al dat The Silent Army zou worden afgekeurd. Holland Film besloot toch door te zetten. Nu moet de organisatie op haar schreden terugkeren. (ANP)