Onverwacht veel winst bij JP Morgan

JP Morgan heeft het afgelopen kwartaal 3,6 miljard dollar (2,4 miljard euro) winst geboekt. De cijfers waren beter dan verwacht. Als gevolg sloot de Dow Jones boven de 10.000 punten, de hoogste stand dit jaar.

Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar boekte JP Morgan Chase 527 miljoen euro meer winst. Dat is het beste resultaat voor de bank sinds het tweede kwartaal van 2007, voordat de kredietcrisis toesloeg.

JP Morgan is de eerste van de grote Amerikaanse banken die cijfers van het derde kwartaal heeft bekendgemaakt. Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America volgen later deze week. De kwartaalcijfers van JP Morgen duiden op een tweedeling van de Amerikaanse economie. De bank boekte meer dan de helft van de winst, 1,9 miljard dollar, op zakenbankactiviteiten en op de handel in aandelen en obligaties, terwijl de afdelingen van de bank die gericht zijn op consumentenzaken nog last hadden van de economische crisis.

JP Morgan verloor het afgelopen kwartaal 700 miljoen dollar op creditcards, en op de overige consumentenzaken werd 7 miljoen dollar winst geboekt. De bank vergrootte haar voorziening voor verliezen op consumentenkredieten met 2 miljard dollar naar 4,97 miljard dollar. Ook de voorziening voor verliezen op hypotheken werd verhoogd naar 3,99 miljard dollar.

Bestuursvoorzitter Jamie Dimon verklaarde tegenover persbureaus dat hij een voorzichtige stabilisering ziet in het aantal consumenten dat in betalingsproblemen komt. Wel waarschuwde hij dat het te vroeg is om daaraan conclusies te verbinden.

Analisten stellen dat JP Morgan er beter voorstaat dan de concurrenten. De bank heeft relatief hoge voorzieningen getroffen voor toekomstige verliezen, heeft een relatief sterke zakenbank en JP Morgan heeft al het ontvangen steungeld (25 miljard dollar) in juni terugbetaald. Het is makkelijker uit een crisis te komen als je er minder diep in zit, aldus Denise Valentine, financieel analist bij Aite Group, een consultancybedrijf, tegen persbureau AP.

Als gevolg van de winstcijfers van JP Morgan en ook die van chipmaker Intel, die eveneens beter waren dan verwacht, sloot de Dow Jones gisteren 1,5 procent hoger op 10.015 punten. Het is de eerste keer dat de toonaangevende index boven de 10.000 punten sloot sinds oktober van vorig jaar. De beurzen in Europa lijken niet heftig te reageren op het nieuws uit Amerika. Rond het middaguur stond de AEX in Amsterdam op 326,17 punten, 0,22 procent hoger dan het slot van gisteren.