Onteigening van illegale ontwikkelaars op eiland Bonaire

Rotterdam. Projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars die smeergeld hebben betaald bij de verwerving van grond op het Antilliaanse eiland Bonaire, lopen het risico van verbeurdverklaring van goederen. Dat schrijft staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) aan de Tweede Kamer in reactie op berichtgeving in NRC Handelsblad over vastgoedfraude op Bonaire. Daarbij zouden Nederlandse projectontwikkelaars bij betrokken zijn geweest. Volgens Bijleveld voorziet de Antilliaanse strafwetgeving in de mogelijkheid van verbeurdverklaring van goederen en het opleggen van boetes die gelijk staan aan de verkregen winsten uit illegale transacties. In samenwerking met Nederlandse opsporingsdiensten loopt momenteel een grootschalig strafrechtelijk onderzoek naar omkooppraktijken, waarbij lokale politici en ambtenaren, maar ook vastgoedhandelaren, een notaris en een externe adviseur uit Nederland mogelijk betrokken zouden zijn.

Lees meer over de `vastgoedpenoze` via nrcnext.nl/links