`Onderhandelingen met Macedonië kunnen beginnen`

Brussel, 15 okt. - De toetredingsonderhandelingen met Macedonië voor het lidmaatschap van de Europese Unie zouden kunnen beginnen. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) gisteren gezegd, na de publicatie van de jaarlijkse voortgangsrapporten voor kandidaat-lidstaten. ”Het land heeft een overtuigende voortgang geboekt”, zei Rehn. Wel moet Macedonië eerst het al achttien jaar durende conflict met Griekenland over de naam oplossen. Griekenland verzet zich tegen de naam `Macedonië`, omdat het vreest dat het land aanspraak zal maken op het deel van Griekenland dat ook zo heet. Rehn hoopt dat zijn aanbeveling de oplossing van het conflict bespoedigt. Ook zei hij dat het uitbreidingsproces van de EU gewoon door moet gaan, ondanks wantrouwen door de financiële crisis. Zo zou IJsland wat hem betreft tegelijkertijd met Kroatië kunnen toetreden.