Nieuwe fossielen van vliegende oude dino

Rotterdam. Tientallen fossielen van een vliegend reptiel dat 160 miljoen jaar geleden leefde zijn ontdekt in het noordoosten van China. Deze nieuwe pterosaurussoort, Darwinopterus gedoopt, is interessant, omdat hij primitieve eigenschappen heeft, zoals een lange staart, maar ook eigenschappen die tot nu toe alleen bekend waren van pterosaurussen die leefden vanaf zo`n 100 miljoen jaar geleden. Met deze relatief recente fossielen heeft Darwinopterus zijn grote kop gemeen en zijn skeletbouw wijst erop dat hij - zij het ongemakkelijk - over de grond kon lopen, net als zijn modernere verwanten. Met zijn lange kaken en puntige tanden was Darwinopterus waarschijnlijk goed in staat om kleine dinosaurussen en andere dieren die zweefvluchten maakten uit de lucht te grijpen. De studie van Chinese en Britse wetenschappers is gisteren verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.