Nieuwe Duitse coalitie niet tegen EU-toetreding Turkije

De onderhandelingen met Turkije over een lidmaatschap van de Europese Unie moeten in alle openheid worden gevoerd, zonder Turkije daarbij de garantie op toetreding tot de EU te geven. Maar Duitsland zal zich niet verzetten tegen een eventueel Turks lidmaatschap van de EU, schrijven diverse persbureaus op basis van anonieme bronnen bij de onderhandelaars over een nieuwe centrum-rechtse regering.

Indien de Turken niet aan alle voorwaarden voldoen of om andere redenen een lidmaatschap wordt afgewezen, moet Turkije volgens de christen-democratische CDU/CSU en de liberale FDP een geprivilegieerd partnerschap worden aangeboden.

Met die alinea in het nieuwe regeerakkoord zetten de christen-democratische CDU/CSU en de liberale FDP in grote lijnen de politiek van de grote coalitie van CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD voort. Bij de aankondiging van de coalitiewissel na de verkiezingen van eind september schreven analisten al dat dit geen grote verandering in het buitenlands beleid van Duitsland zou betekenen. De onderhandelaars hopen de besprekingen over een nieuwe regering eind volgende week af te ronden.

De nieuwe regeringspartij FDP, die zich niet verzet tegen EU-toetreding van Turkije, had de discussie over het lidmaatschap liever buiten het regeerakkoord gehouden. Partijleider Guido Westerwelle, beoogd minister van Buitenlandse Zaken, wilde zo vermijden dat de deur voor Turkije naar de EU helemaal werd dichtgeslagen. De CSU is in tegenstelling tot de FDP geen voorstander van lidmaatschap. Bondkanselier en CDU-leider Angela Merkel is een voorstander van het geprivilegieerd partnerschap.

De komende vier jaar is afronding van de onderhandelingen met Turkije waarschijnlijk niet aan de orde, blijkt uit het voortgangsrapport dat de Europese Commissie gisteren bekendmaakte. Na afronding van die onderhandelingen moeten alle lidstaten toestemmen in toetreding. Ze hebben daarbij vetorecht. Dat vetorecht blijft ook onder het nieuwe Verdrag van Lissabon.