Nederlander wil zien wat Nederlandse wetenschappers doen

Den Haag. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (61 procent) is geïnteresseerd in wetenschap. Ze zien wetenschap als voorwaarde voor een langer en gezonder leven, meer welvaart en welzijn en als oplossing voor problemen die in de samenleving spelen. Dat zijn enkele uitkomsten van een peiling onder ruim duizend mensen in opdracht van het Innovatieplatform, een denktank die door het kabinet is opgericht om de Nederlands kenniseconomie te stimuleren. Uit de peiling blijkt dat de meeste Nederlanders geen idee hebben waar de wetenschap goed in is. Driekwart geeft aan meer te willen zien waar Nederlandse wetenschappers mee bezig zijn. Niet meer geld naar de wetenschap, was de eerste reactie van ondervraagden. Maar na het lezen van concrete voorbeelden van opbrengsten van wetenschappelijk onderzoek gaf 55 procent aan wel meer te willen investeren. Op dit punt is ook onderscheid gemaakt naar politieke voorkeur. D66-kiezers zijn de grootste voorstander van grotere geldstromen naar wetenschappelijk onderzoek. 77 procent voelt daarvoor. Aanhangers van de Partij voor de Dieren zijn niet te porren voor grotere investeringen. Slechts 19 procent van deze kiezers is daar voorstander van.