Monumentenzorg tegen kraakverbod

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is tegen een wettelijk verbod op kraken. Vanavond stemt de Tweede Kamer over een antikraakwet. „Die wet moet er niet komen”, zegt Dirk Jan de Vries, medewerker van de voormalige Rijksdienst voor Monumentenzorg en hoogleraar bouwhistorie aan de Universiteit van Leiden en aan de TU in Delft. „Leegstand is zeer slecht voor oude gebouwen en met name voor monumenten. Kraken, of antikraak, is dan altijd nog beter.”

Een verbod op kraken zal „tientallen, zo niet honderden projecten” bedreigen, meent De Vries, die spreekt namens de afdeling gebouwd erfgoed. Leegstaande monumenten trekken inbrekers en zwervers aan. Duiven vliegen naar binnen en richten daar grote schade aan. Ook is er risico op brand.

Volgens De Vries worden oude gebouwen ook bedreigd door „bewuste verwaarlozing” om kraakacties te verhinderen. „In Groningen werd ooit op last van de gemeente de vloer van het Wolters Noordhoff-complex gesloopt om het krakers moeilijk te maken. Dat zouden krakers nooit doen. Die willen een mooie vloer.”

De Tweede Kamer stemt vanavond over de wet. De uitslag is onzeker. Vorige week nog leek de PVV de antikraakwet van CDA, VVD en ChristenUnie aan een meerderheid te helpen. Maar gisteren stelde de PVV dat instemming afhangt van de vraag of „rare amendementen” van PvdA en D66 op de wet worden aangenomen.

    • Arjen Schreuder