Leers wil Bulgaars huis kwijt

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht laat onderzoeken hoe hij zo snel mogelijk zijn Bulgaarse vakantievilla ‘op afstand’ kan plaatsen en daarna kan verkopen. Dat zegt hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten, die optreedt als adviseur van Leers.

Leers kocht de villa in 2006 via een projectontwikkelaar waarvan een van zijn ambtenaren aandeelhouder is. Vorig jaar kreeg de burgemeester ruzie met de projectontwikkelaar en gebruikte hij zijn functie in het privéconflict. Zo schakelde hij de ambassadeur van Bulgarije in. Een extern bureau onderzoekt de kwestie.

Korsten, verbonden aan de Universiteit Maastricht: „Hij moet nu snel kappen met dat huis. Want als hij burgemeester blijft, en de ambtenaar blijft aandeelhouder, dan kunnen er nog meer verhalen komen.” Verkopen en je verlies nemen is een optie, zegt Korsten. „‘Wil je burgemeester blijven dan moet je er van af’, heb ik hem gezegd. Dat advies volgt uit mijn conclusie dat hij die villa nooit had moeten kopen van die ambtenaar. Een ambtenaar kan door zijn private handelen een burgemeester namelijk in een lastig parket brengen.”

Volgens Korsten is Leers het daarmee eens. De burgemeester, die geen commentaar wil geven, doet volgens Korsten daarom nu onderzoek naar het op afstand zetten van de villa. Korsten: „Verkoop heeft een financiële impact en is complex. Daarom moet er op korte termijn een zaakwaarnemer of een stichting tussen Leers en de villa.”

Leers: pagina 3

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen