Kroatië noemt eigen voetbalfans 'wilden'

Een bende wilden die hard aangepakt moeten worden. Dat vindt de Kroatische premier Jadranka Kosor van de Kroatische voetbalfans die tijdens de interland Kroatië-Servië voor jeugdelftallen onder andere ‘dood aan de Serviërs’ scandeerden. Het ging om een kwalificatiewedstrijd voor Euro 2011.

„In naam van de regering veroordeel ik dit soort barbaars gedrag, en kondig ik aan dat we dit niet langer zullen tolereren”, verklaarde Kosor gisteren in het Kroatische parlement. Zij zal het parlement voorstellen om wedstrijden onmiddellijk stil te leggen als racistische of hatelijke slogans worden geroepen. Indien de wedstrijd op tv wordt uitgezonden, moet ook de uitzending onmiddellijk worden gestaakt en moeten de daders worden gearresteerd. „Alleen zo kunnen we de wilden een lesje leren.”

Racistische, extreem-nationalistische of religieuze kreten die de haat kunnen aanwakkeren zijn al verboden tijdens sportwedstrijden, maar de politie grijpt zelden in. Kosor wil de wet nu zo veranderen dat dit gemakkelijker kan.

De burgemeester van Varazdin, de stad waar de jeugdinterland werd gespeeld, heeft zijn excuses aangeboden aan de Servische delegatie, en de „extreem beledigende” teksten van de Kroatische fans veroordeeld. Veertien jaar na de onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995) zijn de relaties tussen beide landen geleidelijk verbeterd, maar tijdens sportevenementen is vaak nog sprake van (verbaal) geweld. (AFP)