Kraaiend achter het fornuis

Julie & Julia gaat over tv-kok Julia Child en over Julie Powell die een jaar lang de recepten van Child bereidt.

Beide verhalen zijn knap met elkaar verweven.

Julie & Julia van Nora Ephron is een dubbele boekverfilming. Het eerste boek waarop de film is gebaseerd is My Life in France, waarin televisiekok Julia Child haar leven als diplomatenvrouw in Parijs beschrijft in de jaren vijftig. Daar kreeg ze ook haar opleiding aan de koksschool Le Cordon Blue, waarna ze een fameus kookboek publiceerde, Mastering the Art of French Cooking, en uitgroeide tot de meest invloedrijke televisiekok van de VS.

Het tweede boek, Julie & Julia. My Year of Cooking Dangerously, is van Julie Powell: een 30-jarige New Yorkse, mislukt als romanschrijver en inmiddels gezegend met een suffe kantoorbaan, die haar leven een nieuwe impuls geeft door een jaar lang alle 524 recepten uit het kookboek van Child te gaan maken, en daarover een populair blog bijhoudt.

Beide verhalen zijn knap met elkaar verweven in de frisse komedie Julie & Julia. Meryl Streep sprankelt als de luidruchtige, doortastende Julia Child. De rol lijkt soms wel een parodie, maar naar het schijnt sprak Child in werkelijkheid ook zo luid en snerpend. De andere acteurs doen het kalmer aan, en dat is nodig ook om Streep de ruimte te geven.

De film richt zich op de overeenkomsten tussen de vrouwen. Beiden zijn kinderloos maar gelukkig getrouwd, beiden zijn aanvankelijk stuurloos maar vinden hun levensvervulling door hun passie te volgen. Maar eigenlijk zijn de verschillen tussen hun levens interessanter.

Julia heeft in de jaren vijftig alle tijd voor haar kookkunst, omdat ze niet geacht wordt een baan te hebben; Julie blogt en kookt naast haar ambtenarenbestaan. Geen wonder dat ze in de loop van haar jaar de nodige zenuwinzinkingen heeft en de seks met haar echtgenoot minder sprankelt dan in het huwelijk van Julia.

Het grootste verschil is dat Child acht lange jaren met haar manuscript worstelde, voordat ze er eindelijk een uitgever voor vond. Powell schrijft en publiceert dagelijks, zonder dat er een uitgever aan te pas komt, en nog voordat het jaar om is wordt ze overspoeld door media en uitgeverijen met aanbiedingen. Mastering the Art of French Cooking verscheen in 1961 en geldt nog steeds als een klassieker. Maar welke schrijver wordt het tegenwoordig lastig genoeg gemaakt voor een werk met zo’n lange adem?

Julie & Julia Regie: Nora Ephron. Met: Meryl Streep, Amy Adams. In: 27 bioscopen

    • Peter de Bruijn