Jakarta detineert Tamils op verzoek van Australië

Gevluchte Tamils uit Sri Lanka hebben gisteren in Jakarta gedreigd hun boot in brand te steken als de Indonesische marine hen zou dwingen van boord te gaan. De 260 asielzoekers waren op weg naar Australië, toen hun schip zondag door de Indonesische marine werd onderschept tussen Java en Sumatra.

De mannen, vrouwen en kinderen op de boot weigerden van boord te gaan, omdat ze nog altijd hopen Australië te bereiken. Volgens de Indonesische marine hebben ze inmiddels hun zelfmoordplannen laten varen.

De marine kwam zondag in actie nadat de Australische premier Kevin Rudd president Yudhoyono van Indonesië daar in een rechtstreeks telefoongesprek om had gevraagd.

Voor Rudd was de komst van een boot met zo veel vluchtelingen een politiek risico geweest. Het aantal bootvluchtelingen dat Australië bereikt, ligt dit jaar met 1.600 tien keer zo hoog als in 2008. De Australische oppositie schrijft deze stijging toe aan de versoepeling van het asielbeleid onder de huidige regering. Volgens vluchtelingenorganisaties is het aantal asielzoekers wereldwijd gestegen, doordat er meer conflicten zijn.

Onder Rudd verdween de zogeheten ‘Pacific Oplossing’, waarbij Australië onderschepte bootvluchtelingen onder slechte omstandigheden onderbracht in gevangenissen op kleine eilanden in de Stille Oceaan. Ook werd de asielprocedure bekort. De vluchtelingen uit Sri Lanka worden waarschijnlijk vastgezet in door Australië gefinancierde gevangenissen in Indonesië.

Australië onderschepte deze week ook een boot ten noorden van Darwin, met 56 mensen aan boord. Zij worden gebracht naar Christmas Island, duizenden kilometers van de Australische kust, waar een gevangenis voor vluchtelingen is gevestigd.

De komst van ‘bootmensen’ is in Australië een gevoelig thema, hoewel de meeste vluchtelingen het land per vliegtuig binnenkomen. Vergeleken met andere westerse landen is het aantal asielaanvragen in Australië beperkt. Vorig jaar meldden zich 4.700 asielzoekers. Ter vergelijking: in Nederland waren dat er 13.400.